La Residència d’Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya compleix 25 anys
Aquest 2023, la Residència d’Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya ha complert 25 anys. El passat 16 de novembre, l’equipament, fruit del consorci compost pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Generalitat de Catalunya, va celebrar-ho amb un acte titulat De l’ahir, de l’avui i del demà de la recerca científica que comptà amb la participació de Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca i president del Consorci Residència d’Investigadors, Andreu Mas-Colell, president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), i Marina Villegas, delegada del CSIC a la Comunitat de Madrid.
El projecte de la Residència d’Investigadors va néixer l’any 1993, quan el CSIC i la Generalitat de Catalunya van acordar la creació d’un consorci per impulsar un lloc d’acollida amb un doble objectiu: oferir un espai on es puguin allotjar les persones de la comunitat acadèmica i investigadora durant les seves estades a Barcelona i, de l’altra, esdevenir un indret de trobada, reflexió i diàleg entre ciència i cultura.
No fou fins al 16 de novembre de 1998 que el projecte es va materialitzar en inaugurar-se la Residència d’Investigadors en l’edifici a la cantonada del carrer de les Egipcíaques i el carrer Hospital del barri barcelonès del Raval, al costat de l’edifici que acull la Delegació del CSIC a Catalunya i la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats, també del CSIC. El logotip va ser dissenyat pel poeta i artista visual Joan Brossa, qui va crear una imatge que uneix dos interrogants oberts per reflectir la constant qüestionadora de la ciència, “que sempre està buscant respostes en el món natural i social”. Actualment, la Residència d’Investigadors és dirigida per Lluís Calvo, delegat del CSIC a Catalunya.
Algunes xifres
Durant aquests 25 anys d’història, més de 127.000 persones han assistit a les activitats de la Residència i més de 400.000 persones s’hi han hostatjat. A més, entre 1998 i 2023, la Residència ha organitzat i acollit més de 6.000 activitats acadèmiques així com de divulgació: actes, congressos, seminaris, trobades de projectes de recerca, exposicions, concerts… Entre aquestes, també organitza cicles de xerrades i conferències, que comptabilitzades individualment sumen més de 10.000 activitats. Entre les activitats, es poden destacar el cicle Dilluns de ciència, que es fa anualment des de l’any 2013 i que té l’objectiu de donar a conèixer a la ciutadania la recerca que es realitza en aspectes socialment rellevants com canvi global, energia, migracions, alimentació o malalties.
Entre els visitants il·lustres que han participat en activitats de la Residència, cal destacar l’historiador Miquel Batllori (1909-2003), el pianista i compositor Joan Guinjoan (1931-2019; qui a més va compondre l’obra Verbum Genoma in Musica, per a la Residència d’Investigadors). Així mateix, han impartit conferències a la Residència noms destacats com la bioquímica Margarita Salas (1938-2019), investigadora del CSIC i impulsora de la biologia molecular a Espanya, Federico Mayor Zaragoza (1934), director de la UNESCO entre 1987 i 1999, l’oncòleg Joan Massagué (1953), director del Memorial Sloan Kettering Cancer Center (EUA), o el físic Juan Ignacio Cirac (1965), director de l’Institut Max Planck d’Òptica Quàntica (Garching, Alemanya), entre d’altres.
Per tot plegat, l’any 2014 la Residència d’Investigadors va rebre el Premi Nacional de Comunicació Científica, atorgat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi).