La investigació Wastecare reivindica la importància del reciclatge informal a Barcelona

Un cubell d'escombraries
31/05/2024 - 09:37 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Wastecare és un projecte conduït per investigadors de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona i finançat per l’Ajuntament de Barcelona a través de la convocatòria de subvencions per a projectes de recerca jove i emergent 2022, que té com a objectiu estudiar la relació entre les persones que es dediquen al reciclatge informal a Barcelona i el seu impacte a la ciutat. El dijous 30 de maig es va dur a terme un seminari en línia amb la finalitat de posar en comú i debatre els resultats d’aquesta recerca sobre les condicions que es dediquen al reciclatge informal de Barcelona.

Hi ha més de 3.000 persones que es dediquen al reciclatge informal a Barcelona. La majoria estan especialitzades en residus metàl·lics i tenen un paper rellevant i complementari en la gestió formal de residus en recollir i reciclar diverses tones de metalls diàriament. Segons els resultats de la investigació de Wastecare, el 94% dels recicladors informals són homes, recentment immigrats, i menors de quaranta anys en un 63%. Recollir ferralla dels carrers i contenidors de la ciutat és una mesura de supervivència d’aquestes persones, les quals no tenen la seva situació legalitzada i, per tant, no poden accedir al mercat laboral.

Segons l’estudi, aquestes persones, a Barcelona ​​recullen aproximadament 100 kg de ferralla al dia, i guanyen una mitjana de 20 euros diaris (uns 500 euros al mes). Això representa unes 380 tones de ferralla que es recull en un dia a Barcelona pel conjunt d’aquestes persones, i més de 100.000 tons l’any. A més, aquest col·lectiu, aconsegueix una integració comunitària, ja que les relacions d’interdependència entre les llars i la comunitat de reciclatge informal és estructural per al sistema de gestió de residus. De fet, segons l’estudi, un 75 % de les llars enquestades creuen que els ferrovellers afavoreixen a la sostenibilitat ambiental i han manifestat la seva predisposició a donar-los suport.

Per tractar aquesta qüestió i els seus efectes, el seminari del 30 de maig va comptar amb la participació dels investigadors principals del projecte, el sociòleg Julian Porras, l’ecòleg polític Daniele Vico i l’economista ecològic Federico Demaria. La sessió va estar moderada per la professora d’antropologia Susana Narotsky

El projecte WASTECARE

WASTECARE és un projecte de recerca finançat per l’Ajuntament de Barcelona que té com a objectiu repensar col·lectivament la cura dins i fora de la llar en relació amb la gestió de residus a Barcelona. En particular, es va centrar en les relacions rellevants però invisibles de dos actors del sistema de gestió de residus de la ciutat: les llars i els recicladors informals. L’objectiu d’aquest projecte és analitzar i dissenyar juntament amb llars i recicladors informals una política pública feminista i ambientalista per a la gestió de residus sòlids municipals a Barcelona. 

Per assolir aquest objectiu, cal saber qui i com es duu a terme la cura associada amb els residus dins i fora de les llars de la ciutat. L’equip de recerca va fer enquestes amb 100 recicladors informals i 300 llars, així com entrevistes amb aquests actors rellevants i altres persones d’interès.

Font de la notícia: Universitat de Barcelona