La FECYT presenta el Llibre Blanc sobre la interrelació d'art, ciència, tecnologia i societat a Espanya
La Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia (FECYT) va presentar el dijous 15 de juny, el Llibre Blanc de la interrelació entre Art, Ciència, Tecnologia i Societat a Espanya. Ho va fer a Barcelona, a la trobada internacional d’art i cultura digital Sónar+D, que s’emmarca al festival Sónar. La publicació suposa una revisió i actualització del Llibre Blanc impulsat per FECYT entre els anys 2006 i 2007 a proposta de la seva Comissió d’Humanitats.
L’objectiu principal d’aquesta publicació és generar una perspectiva de l’àmbit Art-Ciència-Tecnologia-Societat (ACTS) més transversal, col·lectiva i ajustada a la mateixa realitat. Per fer-ho, FECYT ha constituït un grup de treball d’especialistes en aquest àmbit que, juntament amb nombrosos agents interdisciplinaris, han analitzat l’estat actual de l’àmbit ACTS. La metodologia seguida al Llibre Blanc inclou una selecció d’estudis de cas tant a escala estatal com internacional, així com un diagnòstic de la situació actual basat en els casos d‟estudi i anàlisi documental, entrevistes i sessions de treball en grup o consultes a especialistes.
D’aquesta manera, 17 anys després, el Llibre Blanc s’ha adaptat a un context nou que ha permès identificar l’estat del coneixement de les interrelacions entre art, ciència, tecnologia i societat al nostre país; incorporar nous àmbits com a agents ACTS que no van ser atesos a la versió anterior; analitzar els desafiaments i les oportunitats que planteja aquesta interrelació, així com establir recomanacions i polítiques per fomentar l’intercanvi entre diferents àmbits i disciplines; promoure la creació de projectes i programes que explorin les possibilitats transdisciplinàries d’aquesta interrelació i fomentar la participació ciutadana i la comunicació i la divulgació de la ciència, entre altres objectius continguts en la publicació.
A l’acte de presentació ha intervingut Almudena Claudio, directora d’Innovació Tecnològica i Digitalització de FECYT, Pablo Camacho, coordinador tècnic de la publicació i tècnic de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de FECYT, Pau Alsina, coordinador científic del Llibre Blanc i que hi va anar en representació de l’àmbit acadèmic, i els col·laboradors de la publicació Teresa Badia i Pep Gatell, els qui van acudir en representació dels agents independents i l’àmbit artístic, respectivament.
Durant l’esdeveniment celebrat al Sónar+D, es va presentar un curiós objecte amb forma de dodecaedre pentagonal elaborat mitjançant tecnologia d’impressió 3D que, a partir d’una aplicació mòbil desenvolupada amb aquesta finalitat, permet accedir als diferents capítols de la publicació. FECYT, amb la col·laboració de la Fundació Épica La Fura dels Baus i gràcies a la idea original de Pep Gatell, va posar en valor a través d’aquest objecte representatiu el coneixement en obert, la sensibilitat artística i l’oci i la gamificació. Ja que aquest objecte dissenyat exclusivament per artistes permet la seva impressió 3D i la interacció amb aquest a través del mòbil per accedir a la totalitat dels continguts de la publicació.