La 4a edició de la Biennal de Pensament posa el focus en la intersecció entre ciutat i tecnologia
Del 8 al 13 d’octubre, Barcelona s’omplirà de debats, taules rodones, conferències i activitats en el marc de la quarta edició de la Biennal de Pensament.
Sota el lema ‘L’endemà de tot’, la programació d’aquest any es centra en reflexionar sobre el futur immediat de la societat i les ciutats, abordant temes com la democràcia, la memòria, el postcolonialisme, els feminismes, els canvis tecnològics i climàtics, i els grans debats culturals. Aquesta edició reforça la seva aposta per obrir les portes del coneixement i el pensament a tota la ciutadania, amb una àmplia oferta d’activitats gratuïtes per a tots els públics.
Una mirada oberta a les ciutats del futur
La Biennal de Pensament planteja reflexions sobre com les ciutats han d’adaptar-se als nous escenaris globals, mantenint-se com espais de convivència, llibertat i progrés. En ella, es podran explorar diferents models de ciutat i debatre sobre com la planificació urbana pot contribuir a crear comunitats més justes i igualitàries.
Aquesta quarta edició posa èmfasi en la intersecció entre ciutat i tecnologia, analitzant les oportunitats i els desafiaments que les noves eines tecnològiques suposen per al futur de les ciutats. S’hi abordaran qüestions com la intel·ligència artificial, la robòtica, l’ús de dades massives i el futur del treball en un món hiperconnectat.
Un espai per a la ciència i la innovació
En línia amb l’objectiu de fomentar un debat obert i multidisciplinari, les activitats relacionades amb la ciència i la tecnologia oferiran una oportunitat per reflexionar sobre la interacció entre innovació, societat i medi ambient.
Les temàtiques científiques seran protagonistes en diversos formats, des de xerrades divulgatives fins a tallers interactius, passant per debats que reuniran experts de diferents disciplines. Es tractaran temes com l’impacte de la intel·ligència artificial en la vida quotidiana, les implicacions ètiques de la tecnologia, el futur de la ciència davant els reptes mediambientals o les solucions innovadores que s’estan aplicant a escala global per mitigar els efectes del canvi climàtic.
Alguns exemples d’aquestes activitats son el debat ‘Més enllà de l’humà: transhumanisme i intel·ligència artificial’, on es plantejarà com tractar èticament les futures entitats biotecnològicament millorades; la conferència ‘Com escapar de la tirania dels algoritmes: Propostes per pensar el futur des de les ciències i les humanitats’, on es parlarà sobre quins impactes tindran els avenços tecnològics, biològics i els reptes socioecològics globals; o la xerrada ‘Entendre Kant d’una vegada’, on s’analitzarà el paper de les xarxes socials, el reptes de la intel·ligència artificial i la crisi climàtica. Tot això, amb l’objectiu d’apropar la ciència i la innovació a la ciutadania, ressaltant el seu paper clau en la construcció de societats més resilients i sostenibles.
La Biennal de Pensament ofereix activitats adreçades a persones de totes les edats i interessos. Des de sessions pràctiques on els més joves podran experimentar amb conceptes científics, fins a conferències on es debatran temes filosòfics i socials.