Ja està disponible el programa de la 17a Festa de la Ciència
La Festa de la Ciència arriba a la seva 17a edició i enguany la celebració es trasllada al Born Centre de Cultura i Memòria i a la plaça Comercial. La gran cita anual de la ciutadania amb la recerca i el coneixement tindrà lloc el cap de setmana del 7, 8 i 9 de juny, amb una matinal adreçada als centres educatius que han participat al programa Ciència ciutadana a les escoles el divendres, activitats diürnes com és habitual durant el dissabte i el diumenge, i una nova programació per a públic adult el vespre-nit de dissabte. En aquesta edició, també hi haurà activitats al Centre Martorell d’Exposicions i a l’Hivernacle del Parc de la Ciutadella.
En total s’ha construït un intens programa amb més de 150 activitats de divulgació científica i tecnològica, moltes de les quals se celebraran en diversos passis, i que estaran repartides en 30 espais diferents. L’ampli ventall de propostes ha estat possible gràcies a la implicació de prop de 120 institucions i entitats, i a les més de 200 persones de l’àmbit de la recerca i la divulgació que s’encarregaran de conduir-les.
En aquesta Festa hi tindrà una presència ben destacada el mar, l’aigua i l’economia blava, coincidint amb la Regata Cultural que acompanyarà la celebració de la Copa Amèrica a Barcelona, la commemoració del Decenni de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030) i en el context de l’episodi de sequera lligat al canvi climàtic que estem vivint. L’arqueologia i altres ciències que ens permeten estudiar el passat guanyen també especial rellevància en la Festa, pel fet de celebrar-se al voltant de l’emblemàtic jaciment del Born.
Així mateix, el canvi climàtic i la intel·ligència artificial formen part dels quatre eixos temàtics principals d’aquesta edició, però a la Festa s’hi trobaran propostes que abasten pràcticament tots els àmbits de la recerca, com la física, els materials del futur, les ciències socials, la biomedicina, el món dels números i les dades, l’exploració de l’espai, la nanotecnologia o la relació entre l’art i la ciència, i un llarg etcètera.
Com sempre, la Festa s’adreça a tothom i s’hi podran trobar activitats per a tots els públics i d’altres orientades a franges més concretes. Així, hi haurà activitats per a públics infantils i familiars, però també per a joves i públic adult. Per exemple, en aquesta edició un munt de propostes pensades per a públic jove i adult a partir de 16 anys tindran lloc la nit del dissabte (de 19 a 23 hores).
Quant als formats, els tallers i experiments són, com sempre, els més habituals, però a la Festa s’hi trobarà una gran diversitat de tipologies: performances, una slam científica, monòlegs d’humor, itineraris, visites guiades, demostracions, contacontes, lectura, dansa, entrevistes radiofòniques, instal·lacions, reptes, una nova edició del joc de pistes Descobreix l’enigma i un munt de formats sorprenents més t’esperen en aquesta edició.
I encara més! Per primera vegada, el divendres 7 de juny la Festa comptarà amb una jornada adreçada als centres educatius que s’han implicat en el programa Ciència ciutadana a les escoles durant el curs 2023-2024, en què participaran prop de 200 alumnes, docents i persones referents dels projectes de recerca científica duts a terme.
Teniu tot un univers de propostes al vostre abast! Entreu al web, consulteu el programa, filtreu les activitats d’acord amb els vostres interessos i gaudiu la 17a Festa de la Ciència al màxim!
Una Festa en l’entorn de la Ciutadella del Coneixement
La voluntat de l’Ajuntament de Barcelona, que organitza la Festa, és tornar a celebrar la trobada entorn del nou pol científic de la ciutat, la Ciutadella del Coneixement, el projecte científic i urbanístic que està en marxa per convertir el parc de la Ciutadella i els seus entorns en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa.
L’Estratègia de la Ciutadella del Coneixement, per una banda, posa en valor i reforça la vocació de recerca existent a la zona rehabilitant diferents edificis del parc i adaptant-los a nous usos científics i divulgatius. I de l’altra, activa nous espais per facilitar i incentivar nous projectes científics i culturals que se sumin als ja existents. Tot això, amb la voluntat de consolidar un ecosistema científic de primer nivell i fer-ho accessible i obert a la ciutadania.