Itsaso Vélez del Burgo, guanyadora del Premi Nat 2023
Avui s’ha celebrat la gala lliurament del Premi Nat. En la seva sisena edició, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha distingit Itsaso Vélez del Burgo, primatòloga i directora tècnica del Centre de Rehabilitació de Primats Lwiro (CRPL), a la República Democràtica del Congo, per la tasca de conservació dels primats de la zona i la seva implicació humanitària en aquell país.
El quart tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i president del Consell General del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Jordi Valls, ha lliurat el Premi Nat a Itsaso Vélez del Burgo, acompanyat també de Carles Lalueza, director del Museu. Jordi Valls ha volgut reconèixer la guardonada per la seva tasca de conservació dels primats i humanitària en un país assolat per la guerra i ha defensat la necessitat i urgència que el planeta faci una aposta pel coneixement, la ciència, la preservació de la biodiversitat i l’emergent economia regenerativa. En aquest marc, Vélez de Burgo ha impartit la conferència Desafiaments per a la conservació dels grans simis a la República Democràtica del Congo, on ha posat en context la situació de perill que viuen les espècies de la zona.
El Premi Nat va néixer l’any 2018 per commemorar el 140è aniversari del Museu. Es tracta d’un premi dotat amb 5000 euros que distingeix persones o institucions que han aportat una nova mirada a la divulgació de les ciències naturals i han contribuït a la creació de vocacions científiques i a la conservació de la natura. El Premi Nat s’atorga anualment a persones o institucions de l’àmbit local o internacional.
Enguany, el jurat del premi que ha considerat lloable la labor de la primatòloga ha estat format per Mònica Artigas, periodista, subdirectora de l’Àrea de Revistes de National Geographic; Carlota Bruna, influencer i activista del medi ambient i dels drets dels animals; David Bueno, director de la Càtedra de Neuroeducació de la UB; Carles Lalueza, director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona; Gemma Marfany, catedràtica de Genètica de la UB; i Juli Peretó, catedràtic de Bioquímica i Biologia molecular de la UdV.
Itsaso Vélez del Burgo
Itsaso Vélez del Burgo és actualment la directora tècnica del Centre de Rehabilitació de Primats Lwiro (CRPL) ubicat a la República Democràtica del Congo. Hi va arribar l’any 2014 per fer un voluntariat de sis mesos i ja fa nou anys que treballa en aquesta institució, on viuen 129 ximpanzés i 126 micos de 16 espècies diferents, a més de lloros, tortugues i porcs espins.
Itsaso Vélez del Burgo va llicenciar-se en ciències ambientals per la Universitat de Barcelona (UB) i, posteriorment, va cursar el Màster en Primatologia a la Facultat de Psicologia, també de la UB. Des de ben petita ja era molt sensible a tota mena de fauna, buscava insectes que estiguessin en dificultats per a salvar-los i somiava que de gran treballaria amb animals; tots li semblaven interessants. En acabar els estudis a Barcelona, va anar a Mèxic, al Centre de Recerca Tropical de la Universitat de Veracruz, per fer recerca sobre mones udoladores (2011-2012) i, més endavant, va desplaçar-se a les muntanyes Nimba, a la República de Guinea, per estudiar el comportament de ximpanzés salvatges (2012-2013) per a l’Institut de Recerca de Primats de la Universitat de Kyoto (KUPRI).
En el CRPL, Vélez del Burgo s’ocupa d’estudiar el comportament dels primats, participa en diversos projectes de recerca, recapta fons per al santuari i s’ocupa de la gestió econòmica, de la difusió i de la gestió de la plantilla, formada per cinquanta-cinc persones, només tres de les quals són expatriades.