Escolab ofereix 8.000 places a estudiants per al curs 2024-2025
Està en marxa una nova edició del programa que connecta l'alumnat d'ESO, batxillerat i cicles formatius amb el personal científic, fent de pont entre els centres educatius i els centres de recerca.
S’ha iniciat una nova edició d’Escolab, el programa que connecta el món educatiu amb el científic, fent de pont entre els centres educatius i els centres de recerca.
Per a aquest nou curs, 32 centres de recerca han proposat un centenar d’activitats diferents amb un total de 274 sessions, ja que algunes es realitzen més d’una vegada. Un total de 172 centres educatius ja han sol·licitat participar-hi, amb prop de 34.000 places sol·licitades. En conjunt, gairebé 8.000 alumnes podran gaudir de les activitats. Després de registrar-te a la plataforma Escolab, el personal docent podrà demanar lliurement les propostes que disposin de places lliures, que s’assignaran per ordre de sol·licitud.
Una plataforma més senzilla i operativa
Recentment, s’ha millorat la pàgina web d’Escolab, que ara ofereix un nou disseny i millora les funcionalitats. Inclou informació sobre el procés de reserva de les activitats i noves seccions de preguntes freqüents. A més, s’ha incorporat una guia del nou gestor d’Escolab (apartat “Recursos” del web) que facilita la comprensió de les noves funcionalitats.
D’altra banda, s’ha actualitzat per complet la plataforma de gestió de reserva d’activitats, on els centres de recerca poden incloure la proposta d’activitats i el professorat fer les seves sol·licituds . La principal millora, però, és l’experiència d’usuari, que s’ha fet molt més senzilla i intuïtiva.
En registrar-se a la plataforma, els centres també poden subscriure’s al butlletí Escolab per estar al dia de les notícies i destacats tant del programa com de l’actualitat del món educatiu i de foment de vocacions científiques.
Les xifres de l’Escolab 2023-24
Ja s’ha publicat la memòria 2023-24, que recull les principals dades de l’anterior curs escolar. En aquesta passada edició van participar 50 centres de recerca i 6.844 alumnes de 131 centres educatius, amb un total de 151 activitats repartides en 411 sessions.
Cal destacar que el 70% del personal que va col·laborar en el programa eren dones que pertanyien principalment a centres de recerca (52,9%) i universitats (35,3%). La tipologia d’activitats incloïa 63 tallers, 51 visites, 40 xerrades i 28 demostracions.
Pel que fa a les temàtiques, les activitats es van centrar majoritàriament en ciències de la vida (8), seguides per informàtica i tecnologia (4), física i química (37), ciències socials (6), humanitats (4), economia i empresa (1) i altres temàtiques (16).
Cal destacar que el 93,5% de les activitats d’Escolab van rebre una valoració molt satisfactòria o satisfactòria per part del professorat.
Encara queden places lliures
Tot i l’alta demanda, encara queden algunes activitats amb places lliures. Entre elles, el taller “La física de l’Univers per a tothom”, l’escape room virtual “Descobreix els Matheroes, els supermaterials del futur!”, la visita virtual al Barcelona Supercomputing Center (BSC) o les xerrades sobre “La nova pandèmia. Reptes de salut mental en la joventut” i “Fabrica la teva idea en 3D”, entre d’altres.
Si vols rebre aquestes i altres informacions relacionades amb l’àmbit de la ciència a Barcelona, subscriu-te al nostre butlletí.