Es posa en marxa l’encàrrec d’una diagnosi sobre dona i ciència a Barcelona

La important contribució i presència que tenen les dones en l'àmbit científic és poc visible. Per aquest motiu, l'Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Universitats de l'Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa l’encàrrec d’una diagnosi per conèixer la situació de les dones en el teixit científic barceloní i metropolità. Ara per ara, no existeix cap estudi proper d'aquestes característiques i, amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament vol fer una anàlisi quantitativa i, sobretot, qualitativa, els resultats del qual permetin repensar de la forma més completa les solucions als reptes pendents.

Dia de la Dona - Dona i ciència a Barcelona
08/03/2021 - 10:57 h - Feminismes i dona Ajuntament de Barcelona

Entre les finalitats de la diagnosi hi figuren trobar respostes sobre quins sectors, professions, accessos o carreres acadèmiques necessiten amb més urgència una política feminista en el camp de la recerca. L’estudi ha de ser una eina de diagnosi inicial per fer efectiva la no discriminació per raó de gènere com a compromís clau en el desplegament de les polítiques de ciència i universitats que s’impulsen des de l’Ajuntament de Barcelona.

La iniciativa és especialment adient en els moments d’incertesa que estem vivint. Barcelona ha de tenir una política pròpia en matèria científica i cal potenciar-la com a ciutat de ciència i pol d’atracció en camps com la medicina de precisió, la innovació tecnològica en salut a través de la bioenginyeria i la supercomputació, disciplines que són essencials per afrontar més fàcilment les adversitats del nostre món globalitzat. En aquest context, les ciències socials i humanitats no n’han de quedar enrere: són àrees del coneixement que enriqueixen la nostra societat i ofereixen noves perspectives de matèries com l’urbanisme sostenible, saludable i més just.

La política científica de Barcelona ha d’incorporar la mirada feminista. Això és clau perquè tingui un impacte i una implementació accessible i equitativa tant a la ciutat com a la seva àrea Metropolitana L’objecte de l’estudi serà el teixit de recerca present a la ciutat i a la seva regió metropolitana. Amb aquesta finalitat es duran a terme entrevistes i grups de discussió.

Trobada amb l’alcaldessa

El tret de sortida del projecte va ser una reunió amb diverses dones referents de la ciència i la recerca a la ciutat, trobada en la qual hi va assistir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i on es van fer aportacions sobre les problemàtiques de les dones científiques a Barcelona i sobre com enfocar la diagnosi. A la trobada van participar les següents representants del món de la ciència, la tecnologia i la innovació:

  • Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA.
  • Cristina Pujades, catedràtica del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS) de la UPF i investigadora ICREA.
  • Isabelle Anguelovski, investigadora ICREA i directora del Barcelona Lab for Urban Environmental Justice and Sustainability (BCNUEJ).
  • Maite Vilalta, professora d’Hisenda Pública de la UB i membre de l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB).
  • Mara Dierssen, investigadora al Centre de Regulació Genòmica (CRG).
  • Margarita León, professora de Ciència Política a la UAB.
  • Mónica Bello, directora d’Arts al CERN.
  • Núria Montserrat, professora de recerca ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).
  • Núria Terribas, directora de la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols al Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) i membre del Comitè Nacional de Bioètica d’Andorra (CNBA).