El Parc Científic de Barcelona tanca el 2023 amb rècord de finançament

L’ecosistema públic d’R+D+i del Parc Científic de la Universitat de Barcelona capta 70 milions d’euros el 2023, un 40% més que l’any anterior

..
29/10/2024 - 15:19 h

El 2023, el Parc Científic de Barcelona (PCB) ha assolit un rècord històric en captació de finançament públic, arribant als 69,9 milions d’euros, la qual cosa representa un increment del 40% respecte a l’any anterior.

Aquesta injecció de recursos ha estat clau per donar un impuls a la recerca biomèdica i tecnològica en àrees com la genòmica, la bioenginyeria i el desenvolupament de nous tractaments mèdics, posicionant el PCB com un dels espais d’innovació pública en salut més potents d’Europa.

El creixement econòmic obtingut ha permès al PCB reforçar el seu model d’innovació oberta, fonamentat en la col·laboració entre institucions i empreses a nivell internacional. El 2023, els instituts i centres del parc han participat en més de 1.700 projectes col·laboratius, tant a escala nacional com global, en una aposta decidida per connectar la ciència amb les necessitats reals de la societat. L’estratègia de col·laboració impulsa l’atracció de talent i consolida el PCB com un referent per a investigadors d’arreu del món.

La innovació oberta s’ha vist materialitzada en avenços concrets de gran impacte social. En l’àmbit del diagnòstic mèdic, una de les tecnologies més destacades ha estat el dispositiu MAF-TEST, una eina dissenyada per a la detecció del càncer de mama que ja està disponible per als professionals de la salut, beneficiant milers de pacients. Altres projectes inclouen la creació de Nanobots Therapeutics, una spin-off que desenvolupa nanorobots capaços de dirigir fàrmacs directament a les cèl·lules tumorals, oferint així nous mètodes de tractament més precisos i amb menys efectes secundaris.

El PCB també ha reforçat la seva infraestructura tecnològica, incorporant equipaments d’avantguarda com l’Espectròmetre de Ressonància Magnètica Nuclear d’1,0 GHz, que és únic a Europa i permet un estudi més detallat de biomolècules per a la recerca en teràpies avançades.

Amb tot això, el PCB ha fet grans progressos en la transferència tecnològica. El 2023, els centres del parc han presentat 24 noves patents i han llicenciat diverses tecnologies, un pas important per garantir que els avenços científics tinguin una aplicació pràctica i arribin a la ciutadania. L’èxit d’aquestes iniciatives reflecteix la capacitat del PCB per establir ponts entre la recerca acadèmica i les necessitats del mercat, contribuint a crear un impacte directe en la qualitat de vida de les persones.

Fotos: Parc Científic de Barcelona