El BIST presenta les nou investigadores “To the Mothers of Science”
Nou investigadores de la comunitat científica BIST han estat escollides enguany per a participar en el programa To the Mothers of Science, un programa del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) que dona suport a científiques amb fills a càrrec que tenen la voluntat d’accedir a llocs de més responsabilitat amb ajuts econòmics i acompanyament. La convocatòria és cada dos anys, i la d’aquest 2024 correspon a la quarta edició del programa.
Les nou guanyadores, procedents de sis dels set centres de la Comunitat BIST, són: Denitza Denkova i Aleksandra Sierant, de l’ICFO; Alba Garzón Manjón i Sonia Ruiz Raga, de l’ICN2; Marina Inés Giannotti i Nina Kostina, de l’IBEC; Bahareh Khezri, de l’ICIQ; Paula Martínez, de l’IRB Barcelona; i Marion Salzer, del CRG.
El panell de selecció extern, format per les professores d’investigació ICREA de l’Institut Josep Carreras i del Centre de Recerca en Agrigenòmica, respectivament, Mariona Graupera i Soraya Pelaz, i per la Directora General de la Fundació Catalunya La Pedrera, Marta Lacambra, va destacar l’elevat nivell científic de les candidates a l’edició 2024.
Gràcies a l’ajut To the Mothers of Science, aquestes investigadores rebran ara sessions de mentoria en grup amb la formadora Arantxa Gómez Esqué, coach especialitzada en l’entorn de la recerca científica, i un ajut de 400 euros al mes durant un any per a destinar a allò que considerin més necessari.
Malgrat que actualment els homes participen molt més en la criança, estudis recents demostren que la paternitat i la maternitat afecten de manera desigual a les carreres professionals d’homes i dones. Aquesta diferència és especialment destacada en l’àmbit de les carreres STEM, un entorn que se sol associar a un ritme de treball molt intens i en evolució constant, i en el que és fàcil quedar-se enrere.
Un estudi realitzat als EUA entre personalitats professionals de les disciplines STEM, va demostrar que, tot i l’arribada de criatures afecta significativament tant la carrera professional dels homes com de les dones, ho fa de manera més evident en les dones. En aquest cas, entre 4 i 7 anys després de l’arribada del primer fill, el 43% de les professionals STEM havien canviat la seva feina a jornada sencera per un altre tipus de feina, o havien deixat de treballar, respecte al 23% dels homes que ho havien fet.
A Catalunya, l’estudi d’AQU Catalunya La inserció laboral de les dones vint anys després de finalitzar els estudis universitaris apunta en la mateixa direcció, tot mostrant que tenir fills duplica la bretxa salarial entre homes i dones, i que les ciències experimentals i matemàtiques són dels àmbits amb més sostre de vidre. El mateix estudi indica que les mares amb fills tenen una percepció de desequilibri en el temps dedicat a la família, a la feina i en posició més gran que els pares i les persones sense fills.
Font de la notícia: BIST