El BIST anuncia els cinc projectes de recerca que s’emmarcaran en una nova edició del programa Ignite

BIST Forum 2024
11/01/2024 - 16:11 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) ha celebrat avui a l’auditori de La Pedrera el BIST Forum 2024, la trobada anual per posar en valor l’impacte social i econòmic que genera la recerca de frontera. Durant aquest Forum s’han donat a conèixer els cinc nous projectes de recerca multidisciplinària entre grups de la comunitat BIST que s’emmarquen en la 5a edició del programa Ignite, impulsat pel mateix BIST amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona a través d’un conveni de col·laboració amb Barcelona Ciència i Universitats.

El Forum ha aplegat dues-centes persones dels mons científic, polític, econòmic i social. Entre elles, la comunitat BIST, composta per set centres de recerca –CRG, IBEC, ICFO, ICIQ, ICN2, IFAE, i IRB Barcelona–, els rectors de les universitats UB, UAB, UPC i UPF, i responsables de la Cambra de Comerç de Barcelona, del Cercle d’Economia, de Foment del Treball i de Barcelona Global. Així mateix, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, s’ha encarregat d’obrir la trobada, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, de clausurar-la.

Durant la trobada, s’han abordat tres grans àmbits a què contribueix la recerca de frontera feta a Catalunya: l’expansió del coneixement, el canvi de model productiu i el desenvolupament de la societat. A més, les diferents sessions de la trobada han fet èmfasi en l’excepcionalitat de la capacitat de producció científica de Catalunya, que en dues dècades ha assolit posicions de lideratge europeu, i en el potencial per ser la font principal de la indústria del segle XXI.

El BIST Forum ha culminat amb l’anunci dels cinc nous projectes de recerca multidisciplinària entre grups de la comunitat BIST que s’emmarquen en el programa Ignite, el qual compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Ciència i Universitats. Jaume Collboni ha pronunciat el discurs de cloenda del Forum, en el qual ha defensat la vocació de capitalitat científica europea de Barcelona.

L’alcalde ha subratllat “la importància que la gent sigui conscient del que aporta i del retorn social que té la recerca de frontera així com de la necessitat de garantir marcs estables i finançament perquè tingui fruits”. Collboni ha afegit la necessitat que la comunitat científica “s’impliqui en el debat de les infraestructures de comunicació i transport, com el del futur de l’aeroport del Prat, per connectar el talent amb el talent d’arreu del món”.

Projectes seleccionats en el programa Ignite

Els següents són els projectes que es podran beneficiar d’aquest programa que premia la recerca d’excel·lència i d’enfocament multidisciplinari dins de la comunitat BIST:

  • Nanolympics. Projecte liderat per les investigadores Nicoletta Liguori i Katherine Villa, de l’ICFO i de l’ICIQ, respectivament, que cerca dissenyar compostos nanomètrics per aplicacions com la descontaminació d’aigua.

  • MOLOPEC. Liderat pels investigadors postdoctorals Carles Ros, Sergi Grau i Sara Martí-Sanchez, de l’ICFO, l’ICIQ i l’ICN2, respectivament. Cerca fabricar materials orgànics fotoactius i catalitzadors moleculars. Els nous materials contribuirien a la millor de la conversió de l’energia solar, el seu emmagatzemament i distribució.

  • TriBioNics. Col·laboració entre la investigadora de l’ICN2 Elena del Corro i el de l’IBEC Samuel Sánchez Ordónez que combinen per primer cop tres tecnologies innovadores: la impressió de múscul esquelètic 3D, bioelectrònics de grafè i la triboeletricitat. L’objectiu és modelar el múscul esquelètic i, entre d’altres, desenvolupar noves teràpies per la rehabilitació.

  • bRaiNA. Liderat per l’investigador postdoctoral a l’IBEC Daniel Gonzalez-Carter i la investigadora del CRG Fátima Gebauer. El projecte combinarà l’expertesa en la biologia de les cèl·lules vasculars del cervell del primer i en tecnologies de microRNA de la segona amb l’objectiu de trobar nous tractaments per patologies del cervell.

  • DendriPhotoSomes. Projecte de col·laboració entre els professors ICREA Pablo Ballester, de l’ICIQ, i César Rodríguez-Emmenegger, de l’IBEC. Cerquen generar membranes artificials per a fer reaccions de fotosíntesi artificial, amb l’objectiu de convertir i emmagatzemar l’energia solar.

Sobre el BIST

El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) és un partenariat publicoprivat que combina i multiplica els esforços d’excel·lència i impacte dels set centres CERCA que el constitueixen: Centre de Regulació Genòmica (CRG), Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) i Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona). El patronat és compost per la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Catalunya-La Pedrera, la Fundació Cellex, la Fundació FemCAT, la Generalitat de Catalunya, els directors dels set centres, i nou científics i científiques de reputació internacional.