Barcelona va ser la 7a ciutat europea amb més producció acadèmica científica el 2022

..
16/05/2024 - 13:12 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Barcelona és la 8a ciutat més atractiva del món per a visitar i per emprendre i, gràcies a les 23.049 publicacions científiques dutes a terme durant el 2022, se situa com a 7a ciutat d’Europa i 22a del món en producció acadèmica científica de l’any. Així ho recull l’informe Observatori Barcelona 2023, una iniciativa promoguda per l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona, que fa una radiografia de la fortalesa de la ciutat en els seus indicadors econòmics, empresarials i socials, i la posa en el context de les principals ciutats del món. El document publicat recentment també recull tota mena de distincions pel que fa a l’àmbit científic i d’innovació.

D’acord amb aquestes dades, Barcelona presenta una quantitat de publicacions superior a la de ciutats tan rellevants com les de Cambridge (EUA), Berlín o Oxford, tot i seguir sent àmpliament superada per les ciutats capdavanteres del rànquing com Pequín o Shanghai, dues de les grans potències xineses, ocupants de set posicions al top 10 mundial pel que fa a la producció científica.

Així mateix, l’àrea de Barcelona ocupa la posició número 47 entre les 200 principals ciutats de la ciència al món en l’índex del 2023 elaborat per la revista Nature. D’altra banda, de les 218 Advanced Grants concedides a personal investigador l’any 2022 pel Consell Europeu d’Investigació, 9 han estat per a institucions catalanes, xifra que representa més de la meitat de les beques concedides a l’Estat espanyol (16).

Ocupació en ciència i tecnologia

Pel que fa a l’ocupació, Catalunya ha registrat 1.006.000 persones treballadores amb estudis superiors dedicades a la ciència i la tecnologia el 2022, i és la 4a regió europea amb més ocupació en aquest àmbit, només per darrere de París, Madrid i Lió, segons Eurostat. Tot i augmentar en 36.000 les persones treballadores en aquest àmbit respecte a l’any anterior, perd una posició. El pes de la població treballadora dedicada a la ciència i la tecnologia en relació amb la població total de Catalunya se situa en el 17,5% (0,6 punts percentuals més que el 2021), un percentatge que la col·loca en la franja mitjana-alta entre les més de 300 regions europees. Amb dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), les persones ocupades en el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació arriben fins a les 124.700 en el tercer trimestre del 2023, una xifra que suposa un augment del 3,2% respecte a l’any anterior i el 3,4% de la població ocupada. 

A més, les despeses en recerca i desenvolupament de l’any 2021 a Catalunya s’ha situat en l’1,8% del PIB, un valor superior al de regions com Milà o Nantes i al de la mitjana d’Espanya (1,4%). Encara allunyada d’àrees capdavanteres com Stuttgart, Migdia-Pirineus o Alta Baviera, Barcelona se situa per sota de la mitjana de la Unió Europea (2,3%), fet pel qual incompleix l’objectiu del 3% que s’havia fixat l’estratègia europea per al 2020. Segons dades avançades de l’INE per a l’any 2022, la despesa en R+D interna de Catalunya i Espanya ha assolit l’1,89% i l’1,44% del PIB, respectivament, les xifres més elevades de la sèrie històrica, i cal destacar que la despesa efectuada a Catalunya creix un +18% en termes interanuals i representa la quarta part del total estatal.

Innovació i ecosistema tecnològic

Barcelona és la 9a ciutat d’Europa en termes d’innovació segons la catorzena edició de l’Innovation Cities Index, on se situa novament al Top 10 del continent en superar Oslo, Hèlsinki, Istanbul i Moscou i assoleix la 26a posició al rànquing mundial.

Pel que fa a l’ecosistema tecnològic, Barcelona repeteix com la tercera ciutat preferida d’Europa per iniciar-hi una startup, per sisè any consecutiu, segons l’Startup Heatmap Europe Report del 2023. Barcelona es manté també com el primer ecosistema de startups a Espanya i el 6è a Europa l’any 2023 (segons StartupBlink) i entra dins del Top 5 d’ecosistemes emergents del món, situant-se en la 4a posició global, segons el The Global Startup Ecosystem Report 2023 d’Startup Genome. Així mateix, és l’onzena ciutat d’Europa que capta més inversió tecnològica (segons Atomico).

Més informació