Barcelona situa com a prioritat la recerca i l’atenció sociosanitària relacionada amb l’Alzheimer

Barcelona se situa com a ciutat puntera en la recerca científica en què l’Institut de Recerca de l’Hospital Sant Pau lidera els últims estudis sobre la malaltia.

..
19/09/2024 - 12:00 h - Gent gran Ajuntament de Barcelona

L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha presentat la jornada “Barcelona per l’Alzheimer: pionera en recerca, compromesa amb l’atenció i el suport”, que s’organitza per primer cop, i que han inaugurat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el director gerent de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Adrià Comella.

La jornada s’emmarca en la commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer que se celebra el 21 de setembre, i ha han estat presents, entre altres autoritats, la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva.

La jornada, adreçada a persones amb malalties neurodegeneratives i els familiars i persones cuidadores, professionals socials i sanitaris i de l’àmbit de la recerca, ha permès visibilitzar Barcelona com a ciutat puntera en la recerca científica sobre la malaltia d’Alzheimer i reivindicar la necessitat que els organismes públics i d’altres institucions segueixin aportant-hi recursos.

En el seu discurs, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha volgut transmetre un missatge d’unitat i col·laboració: “Tenim per davant un repte molt important en salut pública, en què el compromís entre les entitats i administracions que estem compromeses en la lluita contra les malalties neurodegeneratives i l’ajuda a les persones malaltes i les seves famílies és essencial.”  Collboni també ha destacat el repte que planteja, tant en l’aspecte sanitari com en el social, però també per a la mateixa ciutat: ”S’ha de repensar la ciutat per una societat que envelleix, per això Barcelona treballa des de dues vessants: la recerca i l’atenció social, totes dues amb l’objectiu d’avançar en la millora de la dignitat del malalt, en el finançament de la recerca, en el fet de trencar la bretxa de gènere de les persones cuidadores i de millorar la dimensió institucional.”

Les veus expertes de les diferents taules rodones han posat en relleu els esforços que fan els organismes públics i les entitats de la Taula Barcelona per l’Alzheimer en l’àmbit de l’atenció sanitària i social per a les persones malaltes i les famílies.  En aquest sentit, cal seguir millorant l’atenció integral de les persones afectades i l’ajut a les famílies per suportar l’impacte psicològic que representa la malaltia.

A la cloenda de la jornada, el director gerent de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Adrià Comella, ha destacat els esforços que s’estan fent tant des de l’àmbit assistencial com el de recerca per poder millorar l’abordatge d’aquesta malaltia, i ha dit que tot i que queda encara molt camí per recórrer, hi ha fites que es van aconseguint que “conviden a l’optimisme”.

L’Institut de Recerca Sant Pau, pioner en l’estudi de l’Alzheimer

Actualment la malaltia d’Alzheimer està experimentant un canvi de paradigma, amb avenços significatius tant pel que fa al diagnòstic com al tractament. A l’Hospital de Sant Pau s’han fet aportacions rellevants en aquest camp. Un dels avenços més destacats de l’últim any és un estudi liderat per investigadors del Grup de Neurobiologia de les Demències de l’Institut de Recerca Sant Pau, que ha identificat una nova forma genètica de la malaltia. L’equip d’investigadors ha descobert que gairebé totes les persones amb dues còpies del gen APOE4 desenvolupen signes de la malaltia d’Alzheimer.

A més, els investigadors de Sant Pau han participat en un altre estudi que ha demostrat que una anàlisi de sang pot diagnosticar l’Alzheimer amb una precisió superior al 90%. Anys enrere, l’única forma de diagnosticar aquesta malaltia neurodegenerativa era a través d’estudis post mortem de mostres del cervell. La incorporació d’aquesta nova tècnica al procés de diagnòstic podria reduir significativament la necessitat de proves addicionals, i disminuir així fins a un 80% el nombre de proves necessàries per confirmar la malaltia.

L’Hospital de Sant Pau disposa d’una unitat multidisciplinària pionera a escala mundial, l’Alzheimer-Down Unit, formada per especialistes en neurologia, neuropsicologia, infermeria i treball social. Aquesta unitat, reconeguda per la Generalitat de Catalunya, és el centre de referència a Catalunya per al tractament de les patologies neurològiques associades a la síndrome de Down, i té com a objectiu principal dur a terme un cribratge poblacional per a la detecció precoç de la malaltia d’Alzheimer en aquesta població.

Taula Barcelona per l’Alzheimer

En el transcurs de la jornada ha tingut lloc la lectura del Manifest de les entitats socials en el Dia Mundial de l’Alzheimer, creada el 2018 i que agrupa les entitats i fundacions que donen suport i acompanyament a les persones afectades i a les seves famílies, i que ofereixen serveis d’atenció, prevenció, sensibilització i investigació entorn de l’Alzheimer.

El document reclama principalment la necessitat d’avançar pel que fa a la inclusió de la perspectiva de l’Alzheimer en la comunitat: “És urgent que s’implementin les polítiques i recursos necessaris per adaptar-nos al canvi demogràfic i la seva incidència a la societat alhora que es destinen esforços científics per acabar amb la malaltia.” També destaca que, malauradament, “tant el sistema de salut com el de serveis socials no ofereixen serveis adequats ni a les persones diagnosticades ni a les seves famílies fins a etapes molt avançades de la malaltia”, per tant, el manifest posa en relleu la necessitat d'”impulsar una atenció integral i integrada social i sanitària de les persones amb Alzheimer i altres demències que inclogui un acompanyament efectiu d’aquestes i les seves famílies des de la recepció del diagnòstic”.

Les entitats que en formen part són la Fundació ACE Alzheimer Center Barcelona, la Fundació Uszheimer, l’Associació de Familiars de Persones amb Alzheimer i altres demències de Barcelona (AFAB); l’Alzheimer Catalunya Fundació i la Fundació Pasqual Maragall.

La Direcció de Serveis de Salut i Cures de l’Ajuntament de Barcelona treballa amb aquestes entitats de fa molts anys, impulsant a través de la Taula Barcelona per l’Alzheimer projectes i accions conjuntes per  a la millora del benestar de les persones malaltes i les seves famílies.

A més de tots els serveis d’atenció social a les persones amb dependència i el seu entorn cuidador, com el Servei d’Atenció Domiciliària o el Servei de Teleassistència, i programes de suport com la Targeta Cuidadora, enguany, per primera vegada, l’Ajuntament ha organitzat una convocatòria específica de subvencions  a projectes de suport a les persones que cuiden persones malaltes d’Alzheimer o altres demències.