Barcelona situa com a prioritat la recerca i l’atenció socio-sanitària de l’Alzheimer

L’alcalde Jaume Collboni participa en la jornada “Barcelona per l’Alzheimer: pionera en recerca, compromesa amb l’atenció i el suport”, que s’organitza per primer cop en el marc de la commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer

..
19/09/2024 - 14:00 h - Sanitat i salut Ajuntament de Barcelona

La jornada, adreçada a persones amb malalties neurodegeneratives i els familiars i cuidadores, professionals socials i sanitaris i de l’àmbit de la recerca, ha permès visibilitzar Barcelona com a ciutat puntera en la recerca científica en la malaltia d’Alzheimer i reivindicar la necessitat de seguir aportant recursos per a la recerca per part dels organismes públics i d’altres institucions.

En el seu discurs, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha volgut transmetre un missatge d’unitat i col·laboració “tenim per davant un repte molt important en salut pública, on el compromís entre les entitats i administracions que estem compromeses en la lluita contra les malalties neurodegeneratives i l’ajuda a les persones malaltes i les seves famílies és essencial”.  Collboni també ha destacat el repte que planteja, tant a nivell sanitari com social, però també per a la pròpia ciutat ”s’ha de repensar la ciutat per una societat que envelleix, per això Barcelona treballa des de dues vessants: recerca i atenció social,  totes dues amb l’objectiu d’avançar en la millora de la dignitat del malalt, en el finançament de la recerca, en trencar la bretxa de gènere de les persones cuidadores i en millorar la dimensió institucional”.

Les veus expertes de les diferents taules rodones han posat en valor els esforços que es fan en l’àmbit de l’atenció sanitària i social per a les persones malaltes i les famílies per part d’organismes públics i les entitats de la Taula Barcelona per l’Alzheimer.  En aquest sentit, cal seguir millorant l’atenció integral de les persones afectades i l’ajut a les famílies per suportar l’impacte psicològic que representa la malaltia.

A la cloenda de la jornada, el Director Gerent de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Adrià Comella, ha destacat els esforços que s’estan fent tant des de l’àmbit assistencial com de recerca per poder millorar l’abordatge d’aquesta malaltia i ha dit que tot i que queda encara molt camí per recórrer, hi ha fites que es van aconseguint que “conviden a l’optimisme”.

L’Institut de Recerca Sant Pau, pioner en l’estudi de l’Alzheimer

La malaltia d’Alzheimer està experimentant actualment un canvi de paradigma, amb avenços significatius tant en el diagnòstic com en el tractament. Des de l’Hospital de Sant Pau s’han fet aportacions rellevants en aquest camp. Un dels avenços més destacats de l’últim any és un estudi liderat per investigadors del Grup de Neurobiologia de les Demències de l’Institut de Recerca Sant Pau, que ha identificat una nova forma genètica de la malaltia. L’equip d’investigadors ha descobert que gairebé totes les persones amb dues còpies del gen APOE4 desenvolupen signes de la malaltia d’Alzheimer.

A més, els investigadors de Sant Pau han participat en un altre estudi que ha demostrat que una anàlisi de sang pot diagnosticar l’Alzheimer amb una precisió superior al 90%. Anys enrere, l’única forma de diagnosticar aquesta malaltia neurodegenerativa era a través d’estudis post mortem de mostres del cervell. La incorporació d’aquesta nova tècnica al procés diagnòstic podria reduir significativament la necessitat de proves addicionals, disminuint fins a un 80% el nombre de proves necessàries per confirmar la malaltia.

L’Hospital de Sant Pau compta també amb una unitat multidisciplinària pionera a nivell mundial, l’Alzheimer-Down Unit, formada per especialistes en neurologia, neuropsicologia, infermeria i treball social. Aquesta unitat, reconeguda per la Generalitat de Catalunya, és el centre de referència a Catalunya per al tractament de les patologies neurològiques associades a la síndrome de Down, i el seu objectiu principal és dur a terme un cribratge poblacional per a la detecció precoç de la malaltia d’Alzheimer en aquesta població.

Taula Barcelona per l’Alzheimer

En el transcurs de la jornada ha tingut lloc la lectura del Manifest de les entitats de la Taula Barcelona per l’Alzheimer, creada el 2018 i que agrupa les entitats i fundacions que donen suport i acompanyament a les persones afectades i a les seves famílies, i que ofereixen serveis d’atenció, prevenció, sensibilització i investigació entorn de l’Alzheimer.

El document reclama principalment la necessitat d’avançar en la inclusió de la perspectiva de l’Alzheimer a la comunitat: “És urgent que s’implementin les polítiques i recursos necessaris per adaptar-nos al canvi demogràfic i la seva incidència a la societat alhora que es destinen esforços científics per acabar amb la malaltia”. També destaca que, malauradament, “tant el sistema de salut com el de serveis socials no ofereixen serveis adequats ni a les persones diagnosticades ni a les seves famílies fins a etapes molt avançades de la malaltia”, per tant, el Manifest posa en relleu la necessitat d’impulsar una atenció integral i integrada social i sanitària de les persones amb Alzheimer i altres demències que inclogui un acompanyament efectiu d’aquestes i les seves famílies des de la recepció del diagnòstic”.

Les entitats que en formen part són la Fundació ACE Alzheimer Center Barcelona, la Fundació Uszheimer, l’Associació de familiars de persones amb Alzheimer i altres demències de Barcelona–AFAB; Catalunya Alzheimer Fundació i la Fundació Pasqual Maragall.

La direcció de Serveis de Salut i Cures de l’Ajuntament de Barcelona treballa amb elles de fa molts anys, impulsant a través de la Taula Barcelona per l’Alzheimer projectes i accions conjuntes per  a la millora del benestar de les persones malaltes i les seves famílies.

A banda de tots els serveis d’atenció social a les persones amb dependència i el seu entorn cuidador, com el Servei d’Atenció Domiciliària o el Servei de Teleassistència, i programes de suport com la Targeta Cuidadora, enguany, per primera vegada, l’Ajuntament  de Barcelona ha organitzat una convocatòria específica de subvencions  a projectes de suport a les persones que cuiden a persones malaltes d’Alzheimer o altres demències.

Manifest de les entitats socials en el Dia Mundial de l’Alzheimer (PDF, Setembre 2024)