Barcelona, seu de la Cimera Mundial contra la Sequera de l’ONU el 2024

Panta amb poca aigua
05/12/2023 - 13:22 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Barcelona serà la seu entre el 30 de setembre i el 3 d’octubre del 2024 de la Reunió d’Alt Nivell sobre Polítiques Nacionals de Sequera (RAN), organitzada per les grans agències del clima de l’ONU. L’anunci el va fer  el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, divendres passat en el marc de la Cimera Mundial de l’ONU pel Canvi Climàtic COP28.

L’ONU ha triat Barcelona per impulsar una trobada que actualitzi els objectius marcats fa 10 anys a Ginebra a través d’una “Declaració de Barcelona”. Amb aquest objectiu, l’Ajuntament de Barcelona treballa conjuntament amb l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per tirar endavant aquest projecte a la ciutat.

Així, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que també va participar en diversos actes de la COP28, va valorat la futura celebració de la RAN al costat de la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera. Van celebrar la designació de la ciutat com a seu d’aquest important esdeveniment d’alt nivell que ha de permetre treballar el problema de les sequeres amb una visió estratègica i política en la qual els responsables de les administracions locals, nacionals i internacionals puguin definir mapes i fulls de ruta on es tinguin en compte no només el component modalitzador meteorològic, sinó també les infraestructures i les pautes de consum per lluitar contra la sequera.

L’alcalde Collboni va remarcar la importància de la reunió d’alt nivell des del punt de vista de la vida quotidiana: “hi ha tres aspectes en la vida dels nostres conciutadans en els quals ja es noten els efectes immediats del canvi climàtic, en l’aigua que bevem, en l’aire que respirem i en els aliments que mengem. Cal prendre mesures que atenuïn les conseqüències del canvi climàtic en termes de precipitacions i en termes de tenir aigua disponible.”

També va remarcar els esforços de Barcelona per tenir un dels consums més baixos d’aigua per habitant, per dessalinitzar l’aigua, i reutilitzar les aigües freàtiques, mesures necessàries, però no suficients en escenaris futurs: “per això és una magnífica notícia l’anunci d’aquesta Cimera que orientarà què és el que haurem de fer i d’on podrem aconseguir els recursos que necessitem, especialment els ajuntaments, per afrontar les inversions i infraestructures que ens facin més resilients a les sequeres, i que aquestes mesures es coordinin en l’àmbit d’estats, d’organitzacions internacionals i que marquin les pautes i les pràctiques que ens puguin ser útils a tothom”, va declarar l’alcalde.

L’Ajuntament de Barcelona ofereix tot el suport per l’organització a través de l’Àrea de Promoció Econòmica Internacional i el Barcelona Convention Bureau, que ja treballen en la ubicació definitiva de la reunió.