Barcelona celebra el Dia mundial de mars i oceans a les platges

Del 8 al 15 de juny es duen a terme una vintena d'activitats al litoral barceloní. A les platges de Sant Martí destaca: una recollida de residus, un taller familiar sobre els microplàstics i una trobada per conèixer a l'aventurer Nacho Dean.

Grafisme del Dia dels Oceans a Barcelona
08/06/2023 - 16:44 h - Medi ambient i sostenibilitat Districte Sant Martí

Barcelona se suma a la celebració del Dia mundial dels mars i els oceans, que se celebra el 8 de juny, amb una programació d’activitats i esdeveniments gratuïts, que tindran lloc a diferents punts de les platges de la ciutat entre el 8 i el 15 de juny.

Aquesta diada és una jornada reconeguda per  Nacions Unides que serveix per fer una crida internacional a favor de preservar la biodiversitat de mars i oceans i informar sobre l’impacte negatiu que els provoca l’activitat humana. El lema per al 2023 és “Planeta oceànic: les marees estan canviant” i pretén posar els oceans al centre del desenvolupament sostenible.

Les activitats a les platges de Sant Martí

Entre les activitats, dissabte destaca una acció de conscienciació que consistirà en la recollida de diferents residus posant l’accent en les burilles i les platges sense fum. Per participar en aquest voluntariat, de les 8.30 a les 10.30 h.

I a les 17 h, a la rambla Prim, en el marc de la Festa de la Ciència, s’organitza el taller familiar “Petits, però perillosos”. Es donarà resposta a preguntes com: Què són els microplàstics i per què són tan perillosos per a la salut? D’on provenen i què podem fer per evitar que se’n generin més?

I el diumenge al matí, es dona l’oportunitat de conèixer a l’aventurer Nacho Dean, la primera persona en haver fet la volta al món caminant i unir, nedant, els cinc continents. La trobada és per a tots els públics i comença a les 10 h al Port Olímpic, al vaixell de “La España Azul”.

L’organitzador de les activitats és el Centre de la Platja, l’espai d’educació ambiental i per a la sostenibilitat, situat a la platja del Somorrostro (La Barceloneta), referent sobre l’àmbit marí i litoral, i membre de la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB). Per a més informació, contactar amb l’equipament a través del correu-e: centreplatja@bcn.cat.

Mobilització per celebrar l’arribada d’un repte esportiu

El 15 de juny Barcelona serà la ciutat d’arribada d’un gran repte esportiu, els 500 quilòmetres de natació en aigües obertes que se celebra entre les ciutats de Marsella i Barcelona i que està promoguda per l’associació Swim for Change. La reivindicació de la prova és “0 burilles al mar” i la lluita contra aquest residu que afecta de forma greu el sistema marí.

L’arribada es fa a Barcelona també per reivindicar les seves platges sense fum, una iniciativa de protecció del medi ambient i de garantir el dret de la ciutadania a gaudir un espai públic net, lliure de fum i de burilles amb màxima protecció de la salut de totes les persones, especialment les més vulnerables.

Barcelona, escollida per celebrar el Decenni de l’Oceà de la UNESCO

La ciutat de Barcelona ha estat escollida per la UNESCO per celebrar el seu esdeveniment del Decenni de l’Oceà a l’abril del 2024. La ciència al servei de l’oceà reunirà durant 3 dies sectors marítims, filantropia, món acadèmic, sector privat, societat civil, actors governamentals i agents decisors.