Aprovada la ubicació del nou centre de recerca del CSIC en l’àmbit de la Ciutadella del Coneixement

..
14/02/2024 - 12:46 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Primer pas important per a la implantació del nou equipament de recerca del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) en l’àmbit de la Ciutadella del Coneixement. La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures, Mobilitat i Habitatge ha aprovat inicialment una Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) per implantar el nou equipament de recerca del CSIC a la parcel·la de titularitat estatal que actualment acull el Parc Mòbil de l’Estat.

Fruit de l’acord assolit entre l’Ajuntament i el Ministeri de Ciència i Innovació l’octubre passat, el consistori inicia la modificació de planejament per definir com equipament el front del carrer de Ramon Trias Fargas, que és on s’aixecarà el futur centre de serveis científics i de recerca del CSIC, en l’àmbit de la salut i que acollirà l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC) i de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), ubicats actualment al Campus de l’Hospital Clínic de Barcelona i al Parc Científic de Barcelona, respectivament.

Els nous sòls d’equipaments tenen una superfície de 2.538,70 m² i s’ubiquen de manera longitudinal al carrer de Ramon Trias Fargas, aixamfranat en la cantonada amb el carrer del Doctor Trueta. Aquesta configuració permet la implantació d’un edifici funcional per a activitats d’investigació i recerca, tot donant continuïtat al teixit Eixample, i sent alhora un final d’aquesta trama Cerdà, obrint-se a la infraestructura verda i al nou teixit de la Vila Olímpica i el passeig de la circumval·lació.

L’edifici s’integra amb els equipaments de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i del nou pol del Mercat del Peix, permetent la connectivitat mitjançant l’element verd del parc de Carles I amb els espais lliures del campus, i encara més enllà, amb el mateix parc de la Ciutadella. En aquest sentit, l’MPGM recull la proposta de l’estratègia de la Ciutadella del Coneixement, quant a continuïtat verda entre els dos parcs de la Ciutadella i de Carles I i dels equipaments que formen part del pol científic.

Un nou edifici que acollirà dos instituts de recerca en biociències d’excel·lència

El nou edifici acollirà els dos centres que desenvolupen una tasca activa i productiva científica d’excel·lència en àmbits com les neurociències o la biologia. El nou centre podria arribar a reunir més de 300 persones i uns 40 grups de recerca. L’edifici també tindrà espais necessaris per als serveis de la Delegació del Govern a Catalunya. El futur projecte preveu que els serveis del CSIC ocuparan 12.900m2 sobre rasant i que hi haurà també 4.700m2, sota rasant, a disposició del Ministeri de Política Territorial per a destinar-los a oficines, magatzem o arxiu de la Delegació del Govern.

Segons el protocol signat amb el CSIC, l’Ajuntament assumeix les actuacions administratives necessàries, com ara aquesta MPGM per requalificar el terreny i la tramitació dels permisos urbanístics i de construcció que facin possible la realització del projecte. Mentre que el CSIC i l’administració central assumiran els costos de construcció del nou centre.

Amb aquest nou centre el CSIC reforçarà la seva aposta i la seva presència en la Ciutadella del Coneixement, en conjunt es vol promoure el coneixement científic i la recerca envers temàtiques com la medicina de precisió, la biodiversitat i la biologia evolutiva, benestar planetari, la biologia molecular, la biomedicina, la diversitat i l’evolució del món natural, el benestar animal i la gestió de la fauna autòctona.

Més informació