75è aniversari dels Premis Ciutat de Barcelona, un reconeixement a l’excel·lència en la cultura i la ciència

José Antonio Garrido, Kostas Kostarelo, Laura Soucek, Kim van Daalen i Rachel Lowe han estat guardonats en l’àmbit científic. Per primer cop, enguany hi haurà dues cerimònies de lliurament: la de les premis culturals (12 de març) i la destinada a les categories científiques (27 de maig).

Fotografia de família de les persones guanyadores del Premis Ciutat de Barcelona 2025 i l'alcalde Jaume Collboni
13/02/2025 - 14:30 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha donat a conèixer avui els guanyadors i guanyadores dels Premis Ciutat de Barcelona 2024, un reconeixement a l’excel·lència en diversos àmbits de la cultura, la ciència i el coneixement, que arriben enguany al 75è aniversari. Amb aquestes distincions, Barcelona reafirma el seu compromís amb el foment de la creativitat i la recerca, consolidant els Premis Ciutat de Barcelona com una plataforma essencial per a la visibilització de projectes i iniciatives que enriqueixen el teixit cultural i científic de la ciutat.

Enguany, els guardons es lliuraran en dues cerimònies diferents al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona: el 12 de març a les 18.00 h, per a les categories culturals, i el 27 de maig a les 17.00 h, per a les categories científiques. Aquesta evolució permet una millor diferenciació dels àmbits i un reconeixement més específic als professionals i col·lectius que contribueixen al desenvolupament cultural i científic de la ciutat.

Amb aquesta nova edició, els Premis Ciutat de Barcelona reforcen el seu compromís amb la promoció del talent i la innovació a la ciutat. Els jurat de cadascuna de les categories està integrat per persones de reconegut prestigi en els àmbits respectius, a proposta del Consell de Cultura de Barcelona i del Consell Assessor Científic.

Palmarès de les categories científiques dels premis 2024

En l’ambit científic, les figures guardonades són:

  • Jose Antonio Garrido i Kostas Kostarelo en Ciències Experimentals i Tecnologia
  • Laura Soucek en Ciències de la Vida
  • Kim van Daalen i Rachel Lowe en Ciències Ambientals i de la Terra

Ciències experimentals i tecnologia

El jurat, compost per Caterina Biscari (presidenta), Martine Bosman, Teresa Puig, Carme Cascante i Antonio Acin acorda atorgar, per majoria, el Premi Ciutat de Barcelona de Ciències experimentals i tecnologia a Jose Antonio Garrido i Kostas Kostarelos per l’article “Nanoporous graphene-based thin-film microelectrodes for in vivo-high-resolution neural recording and stimulation” on es desenvolupa una tecnologia del grafè que ha permès la integració de microimplants en el camp de la neuromedicina, en fase d’anàlisis clínica a través del spin-off InBrain Neuroelectronics, S.L.

Jose Antonio Garrido és Professor de Recerca ICREA a l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i director del grup de Materials i Dispositius Electrònics Avançats. Va obtenir un màster i un doctorat en Enginyeria de Telecomunicació per la Universitat Politècnica de Madrid, i una habilitació per la Technische Universität München. Des del 2017 ocupa el càrrec de vicedirector de l’ICN2, contribuint a la seva estratègia científica i d’innovació. La seva investigació es centra en aspectes de la ciència i tecnologia de semiconductors i la seva aplicació a la neurotecnologia. Ha estat coordinador de projectes i iniciatives nacionals i europeus, orientats més recentment a explorar el desenvolupament d’una nova generació d’interfícies neuronals. Jose Antonio Garrido és cofundador i Director Científic d’INBRAIN Neuroelectronics, una start-up que desenvolupa dispositius mèdics implantables basats en grafè.

Kostas Kostarelo és Professor d’Investigació ICREA i Professor Distingit Severo Ochoa a l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), on lidera el Laboratori de Nanomedicina. També exerceix com a professor de Nanomedicina a la Universitat de Manchester. Format en Química a la Universitat de Leeds, va obtenir un doctorat en Enginyeria Química i de Partícules a l’Imperial College London. La seva trajectòria s’ha centrat en el desenvolupament de nanotecnologies aplicades a la medicina, havent treballat en institucions biomèdiques als Estats Units i al Regne Unit. Reconegut internacionalment en el camp de la nanomedicina, ha contribuït a la translació clínica de nanomaterials i dispositius mèdics. Ha estat membre de la Royal Society of Chemistry, la Royal Society of Medicine i la Royal Society of Arts del Regne Unit. Guardonat per la Japanese Society for the Promotion of Science, va obtenir la beca Professoral el 2010 i la BRIDGE Fellowship el 2024. Aquest mateix any, ha estat un dels premiats amb una prestigiosa ERC Synergy Grant.

El jurat acorda també atorgar una menció especial a Marcel Guàrdia, pel seu article Why are inner planets not inclined? que demostra un teorema matemàtic sobre la inestabilitat en els sistemes planetaris, aportant una explicació plausible per l’estabilitat del nostre sistema solar.

Ciències de la vida

El jurat, compost per Ernest Giralt (president), Miriam Royo Expósito, Roderic Guigó i Serra, Elisabeth Engel López i Salvador Ventura, acorda atorgar, per unanimitat, el Premi Ciutat de Barcelona de Ciències de la vida a la Dra. Laura Soucek pel treball “MYC targeting by OMO-103 in solid tumors: a phase 1 trial”, publicat a la revista Nature Medicine, que demostra a partir d’un assaig clínic la validesa de la proteïna MYC com a diana terapèutica pel tractament de tumors sòlids. El Jurat ha valorat de manera especial el compromís de la investigadora en transferir els seus coneixements en teràpies útils per a la ciutadania.

Laura Soucek, professora d’investigació ICREA i directora del Programa de Recerca de Terapèutica Experimental al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), és una figura clau en la investigació del càncer. Amb un doctorat en Genètica i Biologia Molecular per la Universitat La Sapienza de Roma, va continuar la seva carrera als Estats Units abans d’establir-se a Barcelona el 2011. Actualment, lidera un laboratori al VHIO i és també professora associada a la Universitat Autònoma de Barcelona, a més de CEO i cofundadora de Peptomyc S.L., empresa dedicada al desenvolupament de noves teràpies antitumorals. Reconeguda mundialment pel seu treball en la biologia de MYC, un oncogèn històricament considerat intocable, Soucek ha desenvolupat Omomyc, el primer inhibidor de MYC, que ha superat un assaig clínic de Fase I i es troba en Fase Ib/II en pacients amb càncer de pàncrees i osteosarcoma. La seva trajectòria l’ha consolidat com una experta en noves estratègies terapèutiques per al càncer, formant part de diverses institucions científiques internacionals com l’ASEICA, l’AACR i WICR.

Ciències ambientals i de la terra

El jurat, compost per Isabelle Anguelovski (presidenta), Isabel Ruiz Mallen, Roser Maneja, Panagiota Kotsila i André Colonese acorda atorgar, per unanimitat, el Premi Ciutat de Barcelona de Ciències ambientals i de la terra a l’estudi “2024 Europe report of the Lancet Countdown on health and climate change: unprecedented warming demands unprecedented action” dirigit per les investigadores Kim van Daalen (primera autora) i Rachel Lowe (líder de la investigació). El jurat en destaca les components d’innovació, l’abast, la seva rellevant contribució científica i l’àmplia col·laboració internacional. La publicació estableix un punt de referència per a la investigació interdisciplinària sobre els impactes del canvi climàtic en la salut, així com proposa canvis polítics i solucions aplicades en relació a les estratègies de mitigació i adaptació a aquests impactes. A més, ho fa considerant criteris d’equitat, de justícia i de poblacions en risc, de manera que els seus resultats a més de ser rigorosos i innovadors científicament, també tenen una important component social.

Rachel Lowe és professora ICREA i líder del grup de Resiliència en Salut Global del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS). Va obtenir un doctorat en Matemàtiques a la Universitat d’Exeter l’any 2010, amb una tesi centrada en la modelització espaciotemporal de les epidèmies de dengue al Brasil. Ha ocupat llocs postdoctorals al Centre Internacional de Física Teòrica UNESCO-OIEA, a Itàlia, i a l’Institut Català de Ciències del Clima, a Barcelona, treballant en la interfície de la ciència de predicció del clima i la presa de decisions sobre salut pública. El 2017 va rebre una beca Dorothy Hodgkin de la Royal Society, que li va permetre crear el Laboratori de Salut Planetària i Malalties Infeccioses a la London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM). Entre 2021 i 2024, va exercir com a directora de Lancet Countdown a Europa, una col·laboració transdisciplinar que fa seguiment del progrés en salut i canvi climàtic. Lowe és també membre del Programa d’Investigació Meteorològica Mundial (WWRP) de l’Organització Meteorològica Mundial (WMO).

Kim van Daalen és epidemiòloga ambiental i membre del centre de recerca de la British Heart Foundation a la Universitat de Cambridge. Ha coordinat Lancet Countdown a Europa entre 2021 i 2024, al costat de la professora Rachel Lowe. i ha estat l’autora principal dels dos primers informes d’indicadors d’aquesta iniciativa. Després de defensar amb èxit el seu doctorat com a Gates Cambridge Fellow, ha passat dos anys al grup de Resiliència en Salut Global del Barcelona Supercomputing Center. Els seus principals objectius de recerca es troben en la intersecció de l’epidemiologia ambiental, el canvi climàtic, les malalties cardiometabòliques i la desigualtat de gènere. Van Daalen està compromesa a trobar evidències científiques que ajudin a reduir els impactes adversos dels factors d’estrès ambiental i els riscos climàtics sobre la salut de totes les persones.

Més sobre els Premis Ciutat de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona organitza des de l’any 1949 els Premis Ciutat de Barcelona, que han anat evolucionant i adaptant-se a la realitat canviant del moment i en consonància amb l’evolució de la ciutat. Nascuts com a premis literaris, posteriorment han incorporat altres disciplines artístiques, així com també la recerca científica i els projectes educatius. D’aquesta manera, els Premis Ciutat de Barcelona reforcen el seu paper de reconeixement a l’excel·lència i la projecció internacional en la creació i en la recerca cultural, científica i educativa a Barcelona.

Per conèixer la resta de guardonats i guardonades dels Premis Ciutat de Barcelona 2024, consultar el comunicat de l’Ajuntament de Barcelona.

Més informació