Segona fase del pla Clima Escola Barcelona: 30 centres educatius més milloraran el seu confort tèrmic

Comença la segona fase del pla Clima Escola Barcelona amb la climatització de 30 centres educatius i una inversió de 17,7 milions d’euros. Els treballs, finançats amb la recaptació de l’impost turístic, es faran al llarg de l’any 2025 i durant les vacances per minimitzar l’impacte en l’activitat docent. La primera fase, que ha beneficiat 24 escoles, es completarà aquest octubre.

Aire condicionat al sostre d'una de les aules de l'escola Fluvià
23/10/2024 - 15:23 h - Educació i estudis Ajuntament de Barcelona

El curs escolar 2025-2026 un total de 9.401 alumnes faran classe en centres completament climatitzats amb maquinària per refrigerar les aules i els espais comuns durant els mesos de calor i per escalfar-los de manera més eficient i sostenible a l’hivern. Aquests alumnes se sumaran als 8.373 alumnes beneficiats en la primera fase, de manera que s’arribarà a un total de 17.774 estudiants amb climatització sostenible a les aules.

Les actuacions inclouen la instal·lació de sistemes d’aerotèrmia, màquines de renovació d’aire i plaques fotovoltaiques, que subministraran part de l’energia necessària. En aquesta segona fase s’han prioritzat els centres amb més necessitats de climatització i s’hi inclouen escoles de tots els districtes de la ciutat. Les trenta escoles són les següents:

  • Ciutat Vella: Escola Parc de la Ciutadella
  • L’Eixample: escoles Auró, Joan Miró, Diputació, Ramon Llull, de la Concepció i Carlit
  • Sants-Montjuïc: escoles Mossèn Jacint Verdaguer, Pràctiques i Jaume I
  • Les Corts: Escola Pau Romeva
  • Sarrià – Sant Gervasi: Escola Poeta Foix
  • Gràcia: escoles Sagrada Família, La Sedeta i Rius i Taulet
  • Horta-Guinardó: Institut Escola Coves d’en Cimany, escoles Mas Casanovas, Els Pins i Torrent de Can Carabassa
  • Nou Barris: escoles Timbaler del Bruc i Palma de Mallorca
  • Sant Andreu: escoles Estel i Mestre Enric Gibert i Camins
  • Sant Martí: escoles Dovella, l’Arenal de Llevant, Concepción Arenal, Miralletes, Rambleta del Clot, Prim i Les Acàcies.

Objectiu: climatitzar totes les escoles públiques de la ciutat

El pla Clima Escola Barcelona, a través del Consorci d’Educació de Barcelona, preveu climatitzar 170 centres educatius a la ciutat fins al 2029, amb un pressupost de 100 milions d’euros finançat amb els ingressos de l’impost turístic. L’objectiu és millorar la qualitat de l’aire interior i el confort tèrmic de les escoles durant tot l’any, de manera que es garanteixin espais adequats i confortables per a 55.000 alumnes. A més, es preveu la instal·lació de 30.000 metres quadrats de plaques fotovoltaiques per descarbonitzar progressivament els espais.