Reforçar l’acció de millora energètica dels edificis i els equipaments per reduir-ne la demanda energètica, optimitzar el consum d’energia i impulsar l’autoconsum tendint a edificis de consum quasi nul.
- 4.1. Crear una comercialitzadora energètica municipal al servei de tota la ciutadania (2018).
- 4.2. Impulsar accions i eines per a la millora energètica del sector del comerç de Barcelona (2018).
- 4.3. Generar accions comunicatives i divulgatives per fomentar l’estalvi energètic en els edificis:
- Marató per a l’estalvi energètic, on es fan tasques de sensibilització als treballadors municipals (i visitants o usuaris dels centres) en edificis municipals de tipologies diverses (2018).
- Accions tàctiques de comunicació (continuadament).
- Tallers d’educació ambiental (continuadament).
- Consolidació del mapa de recursos energètics (2018).
- Publicació de guies de suport a ciutadania i professionals sobre desenvolupament d’instal·lacions de generació (2018).
- Publicació d’una guia de procediment de connexió d’instal·lacions de generació en autoconsum (2018).
- Difusió de consells i eines per fomentar l’estalvi energètic (calculadora energètica) (2018).
- 4.4. Reforçar les ajudes i les subvencions per a la rehabilitació d’edificis amb criteris sostenibles, i per a la implantació de millores energètiques, tant d’elements passius com actius (per a instal·lacions noves i per a rehabilitació d’instal·lacions existents) en edificis (anualment).
- 4.5. Proporcionar bonificacions fiscals per a la incorporació de mesures d’eficiència més enllà del marc normatiu (anualment).
- 4.6. Desplegar l’operador energètic municipal que impulsi la producció d’energies renovables en el municipi i en faciliti la implantació tant en espais públics com privats (2020).
- 4.7. Estudiar solucions energètiques tradicionals (balconeres, coberta ventilada, etcètera) i com encaixar-les en el context edificatori actual (2020).
- 4.8. Estudiar i establir prescripcions tècniques pel que fa als nous estàndards de confort tèrmic que es volen aconseguir localment a Barcelona, i treballar per assolir un canvi de mentalitat tant dels promotors com dels usuaris dels edificis (2020).
- 4.9. Analitzar el temps que necessitaran els nous sistemes ambientalment més responsables per ser competitius amb els sistemes tradicionals i quin serà el balanç cost-benefici en termes econòmics, socials i ambientals (2020).
- 4.10. Monitoritzar energèticament edificis, habitatges i equipaments públics per facilitar el coneixement del consum i de l’aplicació de millores energètiques (continuadament).
- 4.11. Estudiar sistemes i solucions constructives adaptats a Barcelona per afavorir la protecció davant la calor i la refrigeració passiva dels edi- ficis, i complementar les normatives constructives vigents establint prescripcions tècniques i normatives de caràcter local. Incorporar criteris de protecció dels edificis davant períodes climàtics (com ara ventades) (2025).
- 4.12. Elaborar i aplicar una ordenança energètica d’edificis de prestacions, que dinamitzi el mercat i exemplifiqui l’aposta de la ciutat per reduir el consum d’energia i les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i contaminants locals, i que prioritzi l’ús de materials sostenibles i el subministrament energètic a partir de fonts residuals (xarxes de calor i fred) (2030).