Inici / Llistat notícies / Catàleg de l'exposició "Kataezome. El llegat artístic de Serizawa Keisuke" Ja s'està imprimint la segona edició!

Catàleg de l'exposició "Kataezome. El llegat artístic de Serizawa Keisuke" Ja s'està imprimint la segona edició!

Catàleg Kataezome

28SET.2023

Ja s'està imprimint la segona edició!

 

El Museu Etnològic i de Cultures del Món - Ajuntament de Barcelona publica el llibre Kataezome. El llegat artístic de Serizawa Keisuke, amb textos de Ricard Bru, Seiichirō Shiratori, Christophe Marquet, Kenji Matsuda. El llibre apareix amb motiu de l’exposició que, sota el mateix títol, es pot visitar a la seu del carrer Montcada del museu fins al 7 de gener de 2024.

El llibre, concebut com una edició trilingüe català, castellà i anglès, mitjançant un excel·lent conjunt de veus especialitzades, dibuixa un exhaustiu recorregut que travessa la història i l’origen de la col·lecció japonesa del Museu, es deté en la figura de Serizawa —el seu context, i la seva importància—, evoca la fascinació per l’art popular japonès del propi mestre tèxtil i Eudald Serra, i, segueix a l’artista japonès pel seu el viatge a Espanya i, especialment, a Barcelona.

Serizawa Keisuke, un dels grans mestres del disseny tèxtil del Japó del segle XX, va ser el primer artista declarat Tresor Nacional Vivent l'any 1956 per la seva aportació al país en el camp de l'estampació kataezome. 

Per primera vegada es presenta de forma exhaustiva un conjunt patrimonial inèdit i singular —del propi museu i d’altres col·leccions històriques conservades a Catalunya— en la que és una de les principals col·leccions d'obres de Serizawa i els seus deixebles conservades fora de Japó.
Aquestes col·leccions són fruit essencialment dels vincles que l’escultor Eudald Serra (1911-2002) i el Museu Etnològic de Barcelona —origen de l’actual Museu Etnològic i de Cultures del Món— van establir amb el moviment d’art popular japonès.

La publicació, profusament il•lustrada, també presenta de manera detallada les peces de Serizawa, així com la dels seus deixebles.

A manera de colofó, i sota el títol «Experimentacions contemporànies», el llibre estira el fil d’aquesta tradició cultural fins a arribar a les expressions artístiques més contemporànies amb les artistes japoneses establertes a Catalunya Mako Artigas i Yoko Kataoka, i cinc artistes de l’Escola Massana.  

El projecte ha comptat amb l’ajuda de la Japan Foundation, la complicitat i la participació de l’Escola Massana, i la col·laboració dels dos museus japonesos dedicats a Serizawa Keisuke, el Museu d’Art i Artesania Serizawa Keisuke de la Universitat de Tohoku Fukushi de Sendai i el Museu d’Art Serizawa Keisuke de la ciutat de Shizuoka.

Més sobre Serizawa Keisuke

L’obra de Serizawa es pot considerar un dels testimonis més reeixits de l’impuls i els fruits del moviment de recuperació de l’art popular japonès (mingei) desenvolupat al Japó a partir de la dècada de 1920. Serizawa va renovar l’art de l’estampació amb uns dissenys únics i personals que van permetre preservar i actualitzar la tradició sense renunciar-hi; al contrari, la va prendre com a model i punt de partida. 
A tal fi, l’abril del 1956 va ser declarat Tresor Nacional Vivent pel seu mestratge complet en la tècnica katazome, i especialment per haver sabut crear un estil gràfic nou amb dissenys de clara expressió pictòrica i de gran originalitat, inspirats tant en l’estudi de la tradició bingata d’Okinawa com en els principis estètics i filosòfics del moviment mingei.

Presentació del catàleg:
Dimecres, 8 de novembre a les 18 hores, a la sala d’actes de la seu Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món (c. Montcada, 12), tindrà lloc la presentació del llibre. L’autor i comissari de l'exposició Ricard Bru xerrarà amb Marc Giró, historiador de l'art i presentador del magazín Vostè primer, a RAC1, i del programa Late xou, de RTVE. Carles Vicente, director del museu, donarà la benvinguda a les persones assistents.

Entrada lliure fins a omplir aforament 
Sala d’actes 
Seu Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món
Amb motiu de la presentació, entrada lliure també per a visitar l’exposició. 

No cal inscripció prèvia
Per a més informació, podeu contactar amb reservesmeb@bcn.cat
i al telèfon 93 256 23 00