Ingredients
- 12 làmines de pasta de canelons
- 1 cervell de xai
- 250 g de carn de porc a trossos
- 1 pit de pollastre
- 2 fetges de pollastre
- 1 ceba petita
- 2 tomàquets madurs
- 1 tòfona
- 1 copa de vi ranci
- 1 cullerada de farina
- 2 dl de llet
- oli, sal, pebre
- 20 g de mantega
Beixamel
- 1/2 l de llet
- 40 g de mantega
- 40 g de farina
- 50 g de formatge ratllat
- sal, pebre i nou moscada
Fer canelons no té cap secret, és una recepta entretinguda, però no hi ha cap pas especialment complicat.
Elaboració:
Fes bullir aigua salada abundant. Posa-hi les làmines d'una en una i deixa-les bullir lentament uns 15 minuts, removent-les sovint. Una vegada cuites, treu-les amb una escumadora i posa-les en un atuell amb aigua freda. Al cap d'uns minuts, posa-les sobre un drap estès, l'una al costat de l'altra, a punt per farcir.
Fregeix la carn a trossets i el pit de pollastre sense ossos, en una cassola amb una mica d'oli. Daura'ls i afegeix-hi els fetges i la ceba tallada fina. Ofega-ho tot, afegeix-hi els tomàquets ratllats, ruixa-ho tot amb el vi i deixa-ho coure uns minuts fins que el líquid s'hagi evaporat. Finalment, afegeix-hi el cervell (ben net de sang) i assaona-ho tot amb sal i pebre.
Passa el contingut de la cassola pel molinet. Escalfa la mantega, daura la farina i ruixa-la amb la llet. Afegeix-hi la carn picada amb la tòfona, també picada; deixa-ho coure 5 minuts. Retira-ho del foc i deixa-ho refredar en una safata.
Posa una mica de farcit en cada làmina i enrotlla-les; posa els canelons l'un al costat de l'altre, però sense prémer-los, en una safata amb una mica de beixamel.
Per fer la salsa:
En un atuell al foc, desfés mantega, afegeix-hi la farina i deixa que es cogui una mica, tot remenant amb l'espàtula, afegeix-hi la llet i remena amb el batedor de mà perquè no s'hi facin grumolls; deixa-ho coure lentament sense parar de remenar, fins que la salsa s'espesseixi. Assaona-la amb sal, pebre i nou moscada.
Aboca una mica d'aquesta salsa al fons de la safata que faràs servir per gratinar els canelons; posa els canelons a sobre i després cobreix-los amb la salsa que queda.
Empolvora'ls amb el formatge ratllat i porta'ls a gratinar fins que estiguin tots ben daurats.
Ingredients
- 12 làmines de pasta de canelons
- 1 cervell de xai
- 250 g de carn de porc a trossos
- 1 pit de pollastre
- 2 fetges de pollastre
- 1 ceba petita
- 2 tomàquets madurs
- 1 tòfona
- 1 copa de vi ranci
- 1 cullerada de farina
- 2 dl de llet
- oli, sal, pebre
- 20 g de mantega
Beixamel
- 1/2 l de llet
- 40 g de mantega
- 40 g de farina
- 50 g de formatge ratllat
- sal, pebre i nou moscada