Barcelona Festival de Nadal
Durant onze dies, la plaça Catalunya es convertirà en un espai de trobada de les arts escèniques amb una programació que inclou música, teatre, dansa i circ de carrer.
Des del panorama local, nacional i internacional, el festival us proposa espectacles pensats per a tots els públics, al matí, a la tarda i a la nit, entre el 20 i el 30 de desembre.
En total seran 25 espectacles, 14 dels quals son estrenes a Barcelona, en una plaça que es convertirà en un gran epicentre de la creativitat. Amb una escenografia dissenyada per Carles Piera, l’espai s’omplirà de finestres simbòliques per evocar la llar, el refugi i l’obertura al món. Finestres que ens convidaran a explorar propostes de tota mena. Algunes d’elles destaquen per la seva posada en escena amb dispositius escènics innovadors i sorprenents, altres pel seu discurs profund i commovedor, i encara unes altres per la seva proposta íntima i de petit format.
El Barcelona Festival de Nadal és molt més que un esdeveniment cultural, és una autèntica celebració de les arts escèniques i la música! Una oportunitat única per submergir-nos en propostes singulars que, de ben segur, faran vibrar tota la ciutat.
A més, enguany, tindrem també un espectacle itinerant que es podrà gaudir als carrers i places de diversos districtes.
Matins en família
Escarlata, Companyia Ortiga, Xavier Bobés i Les Pinyes, quatre companyies catalanes reconegudes pel seu domini en el teatre visual i d’objectes, han treballat, especialment per a l’ocasió, l’espectacle Estacions de Nadal: peces escèniques de petit format que fascinaran tant grans com petits. Es tracta de quatre peces independents entre elles, però que conjuntament formen una història sobre les diferents visions de Nadal i les emocions que evoca. Es presentaran simultàniament en un espai reduït i es replicaran diverses vegades entre les onze i la una del migdia. La programació del matí es tancarà amb un concert d’Ambauka per fer ballar totes les famílies.
Tardes de circ i dansa
A partir de les cinc arrencarà la programació de tarda, amb espectacles diaris d’arts escèniques. En aquesta franja, la dansa i el circ es consoliden, oferint una diversitat de propostes que capturen l’essència del festival. Hi veurem figures internacionals que actuen per primer cop a Barcelona, com Luuk Brantjes o les companyies Adhok i La Migration, companyies catalanes reconegudes, com Bucraá Circus o Circ Pistolet, i companyies locals, com Elelei o Big Bouncers, que oferiran propostes fresques i participatives.
Música per arrencar la nit
La programació del vespre començarà a les set i tindrà com a protagonista la música. L’edició d’enguany del festival oferirà una experiència musical vibrant, en la qual destaca una rica selecció d’artistes catalans o residents a Catalunya, juntament amb veus femenines i estils variats per capturar l’interès de totes les edats. Alidé Sans, Udolç (Alba Careta i Henrio), Sergi Carbonell, Carlos Sarduy i The Groove Messengers són alguns dels noms. Des de ritmes moderns, groove i electrònica, fins a jazz, folklore i, fins i tot, cançons de bressol tradicionals.
Nits espectaculars
A les vuit serà el torn d’Animal Religion. Acrobàcies, trapezis, cants, dansa i música electrònica protagonitzaran les nits de Nadal amb l’espectacle Natal: música i circ per explorar un cel immens ple d’estrelles.
Barcelona Festival de Nadal als districtes
El 14 i el 21 de desembre el festival arriba als districtes amb Sound de Secà. El grup de la Segarra visitarà Nou Barris, Sant Andreu i Sants-Montjuïc per reivindicar el carrer com a espai de convivència amb una bona dosi de percussió, dansa, teatre i veu.
Dissabte 14 de desembre, a les 12 h
Jardins Trinidad Gallego Prieto (Nou Barris)
Dissabte 21 de desembre, a les 12 h
Pl. Jardins d'Elx (Sant Andreu)
Dissabte 21 de desembre, a les 18 h
Pl. del Sortidor (Sants-Montjuïc)
Accessibilitat
En tots els espectacles del festival es comptarà amb un espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda.
Els dies 22, 24 i 28, l’espectacle “Peti qui peti!” de la cia. Ambauka comptarà amb servei de llenguatge de signes i volum reduït.
Del 20 al 30 de desembre de 11 a 14 h i de 17 a 21 h
*Els horaris poden variar en funció de la data. Consulteu el calendari concret de cada dia.
Tots els horaris poden estar subjectes a canvis segons les condicions meteorològiques.
-
- Música
Música vocalDe 17:00h a 17:15hUal·la seran els mestres de cerimònia de la programació de la tarda i els encarregats d’omplir les transicions entre espectacles amb escenes del seu espectacle ¡PLAY!, una invitació al joc permanent i a l’exploració creativa sense límits.
En aquest espectacle de «tablemusic», els artistes posen en relació elements dispars, sense un sentit concret, per abraçar formes diverses i sorprenents de la realitat quotidiana. A través de pilotes, guixos, pintes, quaderns i bosses de plàstic, aquest duet barrejarà gèneres com el hip-hop, l’spoken word i la bossa nova.
Música i comèdia, a parts iguals, per a tots els públics.
Veu i percussió: Alba Rubió, Modesto Lai Fotografia: Joan Tomás
Fotografia: Joan Tomás
-
- Dansa
De 17:15h a 18:00hLa contemporaneïtat afecta els més vulnerables, margina els inadaptats que es debaten entre la rebel·lió i la docilitat.
Sota la direcció artística de Marcos Morau, la companyia de dansa navarresa Led Silhouette ens presentarà una cruïlla de temps i llenguatges, amb el cos i el moviment com a motors per explorar els límits de la resistència humana.
Los Perros és una peça enèrgica i transformadora que busca un estat de resistència: gossos que es troben, que comparteixen alegria i dolor, que cauen i s’aixequen, que ballen, que es rebel·len a través de l’amor, per trobar el sentit de les seves vides. Una dansa passional que troba el seu sentit més pur en la repetició i la catarsi: ballar fins a l’extenuació, bordar fins a l’últim alè, viure fins a defallir.
Direcció del projecte: Led Silhouette Idea i direcció artística: Marcos Morau Coreografia: Marcos Morau, en col·laboració amb els intèrprets: Jon López i Martxel Rodriguez Disseny sonor: Juan Cristóbal Saavedra Col·laboració especial: Verde Prato Confecció de vestuari: Cobos Vestuario Assistent de producció: Nagore Martínez Fotografia: Irantzu Pastor Amb el suport del programa DNA del Departament de Cultura del Govern de Navarra i INNOVA Cultural, de Fundació Caja Navarra - Fundació ”La Caixa”.
Fotografia: Irantzu Pastor
-
- Música
Música vocalDe 18:00h a 18:15hUal·la seran els mestres de cerimònia de la programació de la tarda i els encarregats d’omplir les transicions entre espectacles amb escenes del seu espectacle ¡PLAY!, una invitació al joc permanent i a l’exploració creativa sense límits.
En aquest espectacle de «tablemusic», els artistes posen en relació elements dispars, sense un sentit concret, per abraçar formes diverses i sorprenents de la realitat quotidiana. A través de pilotes, guixos, pintes, quaderns i bosses de plàstic, aquest duet barrejarà gèneres com el hip-hop, l’spoken word i la bossa nova.
Música i comèdia, a parts iguals, per a tots els públics.
Veu i percussió: Alba Rubió, Modesto Lai Fotografia: Joan Tomás
Fotografia: Joan Tomás
-
- Teatre
De 18:15h a 19:00hQuè passa quan el pollet surt del niu? Aquest espectacle de teatre dansa per a tots els públics mostra el pas de la infància al primer estadi de l’edat adulta, quan deixem enrere el niu familiar protector.
Amb un grup de joves d’entre vint i trenta anys, l’escenari es converteix en un espai de reflexió sobre el futur, en un món complex amb perspectives incertes.
El niu és l’espai de joc ideal per posar en escena les inquietuds. Un espai poètic propici per a la metàfora, on les immenses petites tragèdies humanes s’exploren amb l’òptica de l’humor, la poesia i l’esperança.
Direcció: Doriane Moretus, Patrick Dordoigne Intèrprets: Jonathan Aubard, Nathan Chouchana, Inès Grunenwald, Marine Garcia, Mattia Maggi, Yoanna Marilleaud, Eliot Maurel, Ugo Strebel, Jacob Auzanneau, Laura Tomás, Tom Verschueren Producció: Achil Bras Il·luminació: Julien Barbazin Escenografia: Yanosh Hrdy, Achil Bras, Magali Castellan Vestuari: Fabienne Desfleches, Mélanie Clenet Assistent: Guillaume Servely Tècnic de so i llum: Antoine Moriau Administració: Les Thérèses Difusió i comunicació: Hélène Bourdon
-
- Música
De 19:00h a 19:45hAlidé Sans, veu poderosa i commovedora de la Vall d’Aran, presenta el seu projecte Arraïtz, que significa 'arrel' en la variant aranesa de l’occità.
Amb aquesta proposta, l’artista actualitza cançons occitanes de tradició oral amb elements de producció musical actual, fusionant la modernitat amb la tradició. Arraïtz és un homenatge a la llengua i cultura popular occitanes, al medi rural de muntanya i a l’empoderament femení.
Les melodies de rondèus, borrèies i vals, passades pel filtre dels codis musicals moderns, faran ballar i gaudir de la música en comunitat.
Veu, guitarra i acordió: Alidé Sans Guitarra: Virgi Borràs Violí: Queralt Vall Brunat Teclats: Gerard Farré Bateria: Pol Alonso Fotografia: Cedrick Nöt
Fotografia: Cedrick Nöt
-
- Circ
- Dansa
Verticals – AcrodançaDe 19:45h a 20:00hDesprés de presentar El patio (work in progress) la temporada passada, Juan Carlos Panduro torna a la capital catalana per oferir la segona part d’aquesta peça interdisciplinària de poesia i circ.
En aquesta ocasió, la potència creadora de les tècniques circenses i de les poètiques funcionen com a esquelet de l’obra, de manera que es crea un llenguatge estètic, plàstic i vertical que pretén ser un fi en si mateix. Un solo d’acrodansa en majúscules que sorprèn i emociona.
«vaig passar la nit al pati esperant la lluna
vaig ajuntar les mans per fer una ofrena
tu creus que la pena és una cosa que es veu?»
Idea, creació i interpretació: Juan Carlos Panduro Música: Toni Kelm Escenografia: Jean-François Keller i Juan Carlos Panduro
-
- Circ
De 20:00h a 21:00hDurant les festes de Nadal, hi ha les nits més llargues de l’any. Els astres brillen amb més intensitat i, com quan érem infants, intentem entendre què hi ha més enllà de les estrelles i l’univers. Natal ens acosta a aquest cel immens, màgic i desconegut de la nit de Nadal, on la música i el circ contemporani es donen la mà.
Els protagonistes de Natal són un grup de vells amics que rememoren les preguntes genuïnes i innocents que es feien quan eren infants. El cel estrellat de Nadal els convida a retrobar-se i recuperar aquesta sensació infantil d’immensitat i sorpresa, de curiositat i, sobretot, de ganes de seguir sorprenent-se i aprenent, una sensació que, a mesura que anem creixent, pot arribar a minvar fins a desaparèixer.
A través d'acrobàcies, aeris, cants, riures, danses i música electrònica en directe interpretada per nens i nenes, els protagonistes d'aquesta peça jugaran amb tot allò que fa temps els va quedar per descobrir i ens convidaran a gaudir d’una nit d’hivern sota un cel immens ple d’estrelles.
Direcció artística: Quim Girón Suport a la direcció: Moon Ribas Música i Espai sonor: Joan Cot Ros Dramatúrgia: Irene Vicente Salas & Joan Cot Ros Textos: Irene Vicente Salas Direcció tècnica: Benet Jofre Disseny d'escenografia: Laura Clos, «Closca» Disseny de vestuari: Adriana Parra Confecció de vestuari: Núria Monfort Disseny de llums: Roc Laín Dispositius electronics: José Luis Salmerón-Cube Peak Producció tècnica: Larry's SCCL Rigger: Sergio López Terán "Chapa" Construcció i rigging: Odilo Fernández Padilla Direcció de vol: Germans Pruna Efectes de vol: Accialt Flying Effects Producció executiva: Elclimamola Intèrprets i cocreadors: Berta Contijoch, Núria Dardinyà, Teo Martín Rubio, Pablo Molina, Iván Morales Ruiz, Luna Casino Papia, Luis M. Roldán Santiago Músics: Mel Comas Anguera, Kilian Díaz Espín, Abril Espinosa Pérez, Martina Espinosa Pérez, Jonc Mas Aliberas, Bruna Navarro Tuxuera, Èric Pau Cozza, Èlia Santaflorentina Cortés Amb les veus de: Gerard Cot Marquès, Laia Cot Marquès, Lou Llauradó Budin i Huc Vilaseca Costa. Imatge: Felipe Mena amb Lua Fuster Kahlert.
Agraïments: Teatre Auditori de Llinars i a l'Escola de Música Municipal de Mataró.
Una producció de l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona
Fotografia: Felipe Mena