Camins i necròpolis al voltant de Barcino
En l’època romana el territori s’estructurava amb una extensa xarxa de camins que connectava ciutats i pobles. Seguint la legislació romana, els enterraments es disposaven, a tot l’Imperi, a banda i banda dels camins i les vies d’entrada i sortida de les ciutats. D’aquesta manera el viatger, quan transitava pels camins i passava per davant de les tombes tenia l’oportunitat d’aturar-s’hi i dedicar un record a la persona difunta.
La visita a la Via Sepulcral Romana de la plaça de la Vila de Madrid permet descobrir com era la xarxa de camins que portaven a Barcino i quins eren els rituals del món funerari de l’època romana.
- Explicar l’origen i el passat romà de la ciutat. Explicar com l’existència de la ciutat romana ha condicionat l’evolució urbanística de la ciutat.
- Analitzar la forma i les característiques urbanes de Barcino.
- Mostrar les grans continuïtats i discontinuïtats entre la vida quotidiana de l’època romana i l’actual.
- Utilitzar i interpretar plànols per explicar l’urbanisme de la ciutat romana i l’evolució de l’espai urbà fins a l’actualitat.
- Ús de la periodització convencional i de les convencions de datació i identificació de la durada, la simultaneïtat i la successió d’esdeveniments històrics
- Ús d’unitats de mesura temporal i aplicació de les nocions de canvi i continuïtat en l’anàlisi de l’evolució d’algun aspecte de la vida quotidiana al llarg de diferents moments, comparant cultures allunyades en l’espai o el temps.
- Ús de diferents fonts històriques (orals, documentals, patrimonials) per contrastar informacions sobre un mateix esdeveniment i obtenir factors explicatius de les accions humanes.
- Caracterització d’algunes societats de diferents èpoques històriques a partir de l’anàlisi de les formes d’organització social. Anàlisi de problemes socials rellevants, comparant la situació actual amb la d’altres èpoques històriques.
- Plaça de la Vila de Madrid.
- MUHBA Via Sepulcral Romana: visita a l’espai expositiu i la via sepulcral.
Tipologia d’activitat:
visita
Nivells recomanats:
cicles superior de primària, ESO i batxillerat
Punt de trobada:
MUHBA Via Sepulcral Romana
Període històric:
època romana
Durada:
2 hores
Nombre màxim d’alumnes:
25
Preu:
95 € (Preu grup. Inclou fins a 25 alumnes màxim)