Curs Monogràfic. Història cultural d’un segle curt (Europa, 1914-1989: perspectiva des de Catalunya)
Aquest curs estudia l’impacte cultural dels principals esdeveniments històrics europeus i mundials del segle XX: les dues guerres mundials i les seves conseqüències, des de la perspectiva dels escriptors i intel·lectuals catalans.
El període que va de 1914 a 1945 registra nombrosos fets que permeten pensar, segons alguns autors, en una mena de Guerra Civil Europea. A banda de la transcendència de les dues conteses bèl·liques i les seves conseqüències geopolítiques, en aquests anys es produeix una redefinició total de la idea de cultura europea, de la idea mateixa de cultura, i es redefineix també la figura mateixa de l’intel·lectual, enmig d’una crisi de l’esperit europeu.
Aquesta crisi, complicada per la política de blocs posterior a 1945, s’allargarà fins els anys vuitanta del segle XX, i finalitza amb la caiguda del mur de Berlín, l’any 1989. El seguiment des de Catalunya dels debats i polèmiques pròpies d’aquesta època, especialment pel que fa a la idea d’Europa, constitueix l’eix d’aquest curs.
PROGRAMA DOCENT
LA REVOLUCIÓ CONSERVADORA A CATALUNYA
Professor: Antoni Martí (Universitat de Barcelona)
El concepte de Revolució Conservadora pren forma a Alemanya durant els anys d’entreguerres, i s’escampa per tot Europa, sota diverses formes culturals i polítiques que representen un gir autoritari i antidemocràtic, elitista i culturalista enmig de debats socials molt complexos. A Catalunya, tot partint de la lectura de Charles Maurras, no són pocs els autors que participen d’aquest gir ideològic. Eugeni d’Ors, Joan Estelrich, Josep Pla i J. V. Foix seran els autors a estudiar en aquest seminari.
CATALUNYA I LA “GUERRA GRAN”
Professor: Maximiliano Fuentes (Universitat de Girona)
La Primera Guerra Mundial va tenir una gran importància en la vida intel·lectual i literària de Catalunya, i va ser seguida des de Barcelona —on, a més a més, s’instal·len alguns escriptors i artistes estrangers— amb una especial atenció, més enllà de la neutralitat oficial. Aquest seminari estudiarà les intervencions dels intel·lectuals i escriptors catalans en el que Eugeni d’Ors va anomenar la Guerra Civil Europea. CATALUNYA I LA SEGONA GUERRA MUNDIAL Professora: Teresa Rosell (Universitat de Barcelona) Durant la Segona Guerra Mundial, i especialment a la seva fi, des de Catalunya s’esperava una intervenció de les potències aliades, que no va produir-se, malgrat que la Guerra Civil n’havia estat un preludi sagnant. Aquest seminari estudiarà la representació literària a Catalunya de les disputes ideològiques arreu del continent durant la guerra i la immediata postguerra, que inclou la reflexió sobre els camps de concentració i extermini nazis.
CATALUNYA-EUROPA: DEBATS DURANT LA DICTADURA FRANQUISTA
Professor: Antoni Martí (Universitat de Barcelona)
Un cop acabada la Segona Guerra Mundial, en el pensament europeista comença un replantejament cultural i polític que, en realitat, arriba fins la caiguda del mur de Berlín. Al llarg d’aquells anys, el memorialisme i l’assaig català esdevé un fons de reflexió sobre la dimensió cultural europea, de vegades amb un cert pòsit amarg, però també mostra un esforç, per part de molts autors, de no perdre la perspectiva europea en la seva reflexió.
Pdf de programa Curs Monogràfic Universitari 'Història cultural d’un segle curt'
Dates
Del 19 de febrer al 9 d’abril de 2016
Lloc
Estructura acadèmica
5 crèdits ECTS. Aquests crèdits poden ser reconeguts en qualsevol Grau o Màster de les Universitats catalanes, prèvia sol·licitud a les respectives Facultats. Certificat de Mòdul de Postgrau / Curs d’Extensió Universitària. Història cultural d’un segle curt pot cursar-se com a part del Màster Barcelona-Europa: Literatura i Història Comparada dels Intel·lectuals o com a part del postgrau Història de l’europeisme cultural a Catalunya
Preu
200 €
Format
Informació i reserves
www.ub.edu/masterbcn-eu-lhci/ca (Secció cursos monogràfics)
Contacte: lceie@ub.edu