Activitats per a públic general
- Visites guiades a l'exposició. S'ofereixen cada diumenge excepte els mesos d'estiu. També es realitzen per a grups amb reserva prèvia en català, castellà, anglès i francès.
- Visita temàtica: Amb data de caducitat. L'alimentació en el passat a través de l'arqueologia. Activitat que s'emmarca dins del programa Història amb molt de gust. L'activitat ens permetrà conèixer com, a través de la recerca arqueològica, podem sabercom s'alimentaven els nostres avantpassats. La visita s'acabarà amb un tast.
- Visites a jaciments arqueològics. En col·laboració amb el Servei d'Arqueologia es realitzaran visites puntuals a excavacions arqueològiques en ple funcionament per explicar el procés d'una excavació in situ. Activitats per a públic familiar.
L'exposició L'arqueologia a Barcelona tracta un tema atractiu pel públic familiar, ja que l'arqueologia té, per ells, un component d'aventura i de misteri. En les activitats complementàries relacionades amb l'exposició es pretén fer una aproximació a l'arqueologia com a una disciplina científica, que requereix d'una metodologia rigorosa per comprendre el passat des del present.
Activitats per a públic familiar
L'exposició L'arqueologia a Barcelona tracta un tema atractiu pel públic familiar, ja que l'arqueologia té, per ells, un component d'aventura i de misteri. En les activitats complementàries relacionades amb l'exposició es pretén fer una aproximació a l'arqueologia com a una disciplina científica, que requereix d'una metodologia rigorosa per comprendre el passat des del present.
- Arqueo... què? Taller per a famílies cada diumenge dels mesos de febrer fins a maig 2008. També s'organitzen per a grups amb reserva prèvia.
- El meu diari d'arqueologia. Joc per les visites autoguiades. Es tracta d'un quadern i un mapa amb propostes d'activitats, preguntes i resolució d'enigmes que apropa el públic a l'arqueologia i a la feina dels arqueòlegs.
Activitats per a públic escolar
L'exposició ens permet treballar amb els alumnes de les escoles i instituts el valor del patrimoni històric i artístic i la necessitat de la seva conservació i difusió per a la preservació de la memòria històrica. Mirant des del present cap el passat, podem reflexionar sobre nocions de continuïtat i canvi. Entendre com el passat ha tingut un paper en la construcció del nostre present i que pot tenir una projecció cap al futur. L'exposició és també una ocasió per donar a conèixer tot el procés d'excavació arqueològica i per obrir un debat crític per formar la opinió dels alumnes sobre la necessitat d'estudi, de preservació o musealització de les restes arqueològiques. Aquesta exposició ens permet treballar amb els alumnes de primària i secundària un objectiu curricular fonamental: el respecte i el valor del patrimoni.
- Visita-taller: Arqueòlegs del segle XXI. Adreçada a cicle mitjà i cicle superior de Primària. Visita-taller adreçada a donar a conèixer la feina dels arqueòlegs i l'aportació de la seva tasca al coneixement de la transformació de la ciutat on vivim.
- Visita-taller: De l'excavació a la vitrina. Adreçada a segon cicle d'ESO i Batxillerat. Visita-taller amb la finalitat de desenvolupar el sentit crític dels alumnes envers la producció del coneixement històric i els valors intrínsecs d'aquest. A partir de tres objectes del subsòl arqueològic relacionat amb l'exposició La Arqueologia a Barcelona s'iniciarà un procés de investigació que permetrà donar conèixer el context de producció de l'objecte, la seva història fins arribar a nosaltres, el valor que se li dóna com a objecte musealitzat i les altres interpretacions o visions que en podríem tenir. El treball en l'àmbit del subsòl ens permetrà fer una reflexió sobre el valor discursiu dels objectes mostrats en un context expositiu.
- Visita: Excavant Barcelona. Adreçada a primer cicle i segon cicle d'ESO. L'objectiu de la visita és fomentar el respecte i el valor del patrimoni i obrir un debat crític per formar la opinió dels alumnes sobre la necessitat d'estudi, de preservació o musealització de les restes arqueològiques. A través dels exemples d'excavacions de l'exposició podem posar en relació l'arqueologia preventiva, amb la transformació urbanística i la vida quotidiana a la ciutat contemporània.
- L'arqueologia i Barcelona: portes endins. Adreçada a cicle superior de primària. A partir dels objectes exposats al subsòl arqueològic del Conjunt Monumental de la Plaça del Rei, farem un treball sobre els objectes trobats en les excavacions arqueològiques per aprendre com la cultura material ens permet conèixer la vida quotidiana en altres temps.
- Visites i activitats exclusives per a les escoles Patrimoniadores. El programa Patrimonia'm té una clara voluntat d'estudi i valoració del patrimoni mitjançant processos de cooperació entre els diferents agents educatius. Es promocionarà la visita a l'exposició amb els alumnes patrimoniadors per reflexionar conjuntament sobre el valor de l'arqueologia i sobre la museïtzació de les restes arqueològiques i la preservació del patrimoni.
- Dossier informatiu per al professorat. Dossier amb el contingut de l'exposició, imatges, textos relacionats, bibliografia i referències a webs amb l'objectiu que el professorat es prepari la visita prèviament amb els alumnes abans de visitar l'exposició.
>> Descàrrega el dossier en pdf (500k)
Activitats per a públic especialitzat
- Seminari sobre l'arqueologia urbana adreçat a professionals relacionats amb l'arqueologia i amb la museïtzació.