IniciUn nou cicle de concerts 'Musicant el Museu Frederic Marès'

Un nou cicle de concerts 'Musicant el Museu Frederic Marès'

El Museu organitza el VIII cicle Musicant el Museu Frederic Marès amb una nova temporada de cinc concerts programats de febrer a juny de 2023, els diumenges a les 12 h.

La gestació del projecte, en col·laboració amb l’Esmuc, forma part d’un procés creatiu i singular, un intercanvi de coneixement entre ambdues institucions al servei de l’art i la música que obté com a resultat concerts fets a mida amb la participació de professorat, estudiants i alumnis de l’Esmuc. Obres i objectes de les col·leccions patrimonials dialoguen amb la música en espais del Museu convertits en sales de cambra.

La perspectiva de gènere i la revisió contemporània de la música antiga són els dos eixos sobre els quals vertebrem el cicle d’enguany. El concert inaugural del febrer rescata de l’oblit l’arpista i líder social Clotilde Cerdà (1862-1926) i el mes de maig recordarem dues grans artistes internacionals en el centenari del seu naixement, la pianista Alícia de Larrocha (1923-2009) i la soprano Victòria dels Àngels (1923-2005).

El segon eix aposta per posar d’actualitat la música d’ahir des de la perspectiva del segle XXI de la mà del pianista Carles Marigó amb La veu que val i la proposta Anònim_ sota la direcció d’Ana Nicolás, dues iniciatives relacionades amb l’exposició temporal Confluències. Escultura contemporània de la col·lecció Bassat, que es podrà veure fins al 21 de maig de 2023. Amb el grup emergent Meeting point tancarem la temporada al Pati del Museu amb coneguts repertoris de versions de música pop d’arreu.entrades: 5 €. Per internet a bcn.cat/cultura/reserves_MFM.

PREUS i VENDA D’ENTRADES
L’entrada al concert inclou la visita al Museu Venda: 5 €
. Per internet
. A taquilles del Museu, dins els horaris d’obertura
*El Museu reserva un nombre reduït d’entrades per a la venda a taquilles el mateix dia del concert, en el cas que no s’hagin exhaurit.

A continuació detallem els cinc concerts, que també podeu consultar al programa general.

CLOTILDE CERDÀ, L’ARPISTA VISIONÀRIA
19 de febrer de 2023, 12 h
Sala femenina
Intèrpret: Esther Pinyol, arpa.
Obres de: J.S. Bach, Isaac Albéniz i John Thomas.

Qui era Clotilde Cerdà? Coneguda artísticament com a Esmeralda Cervantes va ser una compositora, pedagoga i arpista precoç catalana. Compromesa socialment i avançada en el seu temps, ens va deixar un llegat avui imprescindible per entendre el paper de les dones músics en el tombant de segle XIX i XX. La sort de conservar un retrat seu de l’any 1886 d’entre la col·lecció de fotografies del Museu ens ajuda a identificar-la i rescatar-la de l’oblit. El concert dedicarà també una pinzellada a la figura de l’arpista Lluïsa Bosch i Pagès (1880-1961), deixeble de Felip Pedrell, que va prosseguir aquesta empremta dinamitzadora i compromesa seguint els passos de Clotilde Cerdà (1862-1926).

LA VEU QUE VAL

19 de març de 2023, 12 h
Sala 14

Intèrpret: Carles Marigó, piano.
Obres de: Pablo Bruna, Antonio de Cabezón, J.S. Bach, Joan Magrané i Carles Marigó, entre d’altres.

Què és la veu de l’artista? Quan una persona crea, a vegades sense saber-ho, impregna la seva personalitat en les seves obres. Aquesta empremta ens acompanya quan interpretem el seu art. Tanmateix, la veu de l’artista no és l’obra! Cada peça parla per si sola, independent i autònoma. Què passa si contraposem obres que parlen sobre el mateix, però han estat creades amb centenars d’anys de diferència? Quina és la veu que val?

Concert en relació a l’exposició Confluències. Escultura contemporània de la col·lecció Bassat, que podeu veure fins al 21 de maig de 2023.

ANÒNIM_
16 d’abril de 2023, 12 h
Sala 14
Intèrprets: Ana Nicolás, directora, percussió i veu; Montserrat Isanta, veu; Jacqueline Bordón, traverso i percussió; Luis Manuel Vicente, viola
d’arc i Jeremy Nastasi, viola de mà.
Obres de: cançoners anònims renaixentistes: Cancionero musical de Astudillo, Cançoner d’Uppsala –conegut també com a Cançoner del duc de Calàbria-, Cancionero musical de Palacio i Cancionero de la Colombina.

Anònim_ és un concert que vol ser una finestra oberta al nostre passat, des del present, on una veu s’escola entre els segles per contar i cantar com va viure, estimar i patir. És una invitació a reflexionar de forma col·lectiva com pesa la nostra visió de les coses al parlar de l’alteritat; una proposta on els ritmes basteixen ponts entre l’ahir i l’avui, talment com el bust femení del taller d’Alejo de Vahía amb el Tête double tête de l’escultor Julio González.

Concert en relació a l’exposició Confluències. Escultura contemporània de la col·lecció Bassat.

ALÍCIA / VICTÒRIA

14 de maig de 2023, 12 h
Estudi-biblioteca de Frederic Marès

Intèrprets: Belén Quirós, Abel Iglesias, Sara Carmona, Esther Vilar, Mariona Llobera, Ester Lecha, Cecilia Rodríguez, Helena Ginès, Neus Llorens i Miquel Villalba. Alumnes del Màster de Lied de l’Esmuc. Coordinació: Assumpta Mateu.
Obres de: Antoni Lliteres, Enric Granados, Xavier Montsalvatge, Manuel de Falla i Alícia de Larrocha.

A la segona meitat del segle XX dues dones artistes de Barcelona es van projectar al món com a màxim referent de la seva especialitat: la soprano Victòria dels Àngels i la pianista Alícia de Larrocha. Nascudes el 1923, fa cent anys, es van formar amb gran esforç en els reductes de la tradició lírica i pianística de la Barcelona de postguerra i en van extreure una base excel·lent, sòlida i creativa que alhora les va dotar d’una indiscutible identitat. Amigues i còmplices, van actuar juntes, compartint els mateixos referents musicals i assolint la plenitud, en confluència amb l’escultura Nu (Plenitud, Primavera) de Frederic Marès.

MEETING POINT
18 juny de 2023, 12 h
Pati del Museu
Intèrprets: Diego Nogueira, baix elèctric; Marc Parés, bateria; Sandra Carvajal, veu; Marc Betriu, veu; Diego Coppinger, guitarra; Álvaro Garrido, saxo alt; Lola Peñaranda, saxo tenor; Manel Piqué, trombó i Miquel Freixas, teclats. Alumnes de Jazz, Flamenc, Música Moderna i d’Arrel. Coordinació: Ignasi Zamora.
Obres de: repertori de versions de Chaka Khan, Michael Jackson, Steely Dan, Erikah Badu, The Beatles, Hall & Oats, Kandace Springs, John Mayer, The Crusaders, Stevie Wonder, entre d’altres.

Meeting point o punt de trobada és a la vegada el títol del concert i el nom de la formació integrada per alumnes de l’Esmuc. Un concert al Pati del Museu com a espai de confluències i d’entrada a noves impressions musicals de la mà d’aquest grup emergent, amb un programa eclèctic d’estils tan diferents com el jazz, el soul, el funk o el rock.