IniciProjecte 'Retablos-tabernáculo de la Baja Edad Media en la Corona de Castilla'

Projecte 'Retablos-tabernáculo de la Baja Edad Media en la Corona de Castilla'

La Universitat de Valladolid ha publicat recentment els resultats del projecte de recerca Retablos-tabernáculo de la Baja Edad Media en la Corona de Castilla: estudio, documentación y difusión, finançat pel Ministerio de Economía, Industria y Competitividad amb el suport del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (referència HAR2017-82949-P, MINECO/AEI/FEDER, UE)

El projecte ha estat desenvolupat des del Departament d’Història de l’art de la Universidad de Valladolid (UVA) sota la direcció del catedràtic Fernando Gutiérrez Baños i amb l’equip d’ investigadors format per la Dra. Irune Fiz Fuertes, professora del Departament d’Història de l’art de la UVA; Francisco M. Morillo, col·laborador del Laboratorio de Fotogrametría Arquitectónica de la UVA, i la Dra. Carme Sandalinas Linares, responsable del Departament de Conservació Preventiva i Restauració del Museu Frederic Marès.

El resultat més visible d'aquest projecte de recerca són les fitxes monogràfiques de cadascun dels 38 retaules-tabernacle castellans dels segles XIII, XIV i XV que han estat identificats. Cadascuna d'aquestes fitxes, que es troben publicades en el Repositori Documental de la Universidad de Valladolid, recull les dades identificatives de l'obra i la bibliografia existent sobre aquesta, un detallat estudi i, sobretot, una exhaustiva anàlisi gràfica i una recreació que permeti fer comprensibles aquestes obres, que en la seva major part han arribat en estat fragmentari (només cinc dels 38 retaules han conservat més o menys íntegres els quatre panells de les seves ales abatibles).

En aquest sentit, el Retaule-Tabernacle de Santa Maria de Castildelgado (Burgos) és l’únic que ha conservat tots i cadascun dels seus elements: el baldaquí i les ales al Museu Frederic Marès, i la Mare de Déu a l’església de San Pedro y San Esteban de Castildelgado (Burgos). Precisament es va dur a terme al Museu F. Marès un examen radiogràfic i anàlisi de 25 mostres de policromia a càrrec del projecte, que van permetre poder estudiar tècnicament el retaule.

A part d’aquest, s’han estudiat uns altres dos retaules-tabernacle del Museu: un de finals del segle XII i l’altre del tercer quart del segle XIV (a l'esquerra, per ordre).

Així mateix, durant el desenvolupament del projecte, es va celebrar el simposi internacional The Saint Enshrined: European Tabernacle-altarpices c.1150-1400, que va tenir lloc a Valladolid els dies 7 i 8 de juny de 2019 i les conferències del qual es varen publicar al número 2020 de la revista anual Medievalia, editada per l’Institut d’Estudis Medievals (IEM) de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

* Consulta els resultats del projecte:

- Retaule de Castildelgado

- Retaule Marès I

- Retaule Marès II