Loop Festival 2022
El LOOP FESTIVAL BARCELONA 2022 torna al Pati del Museu enguany amb el vídeo The Monarch’s Game, de l'artista Paolo De i comissariat per Lesly Fonseca Tundidor. El vídeo, que es reprodueix en bucle del 5 al 20 de novembre en una pantalla al Pati del Museu, forma part de l'itinerari deslocalitzat "1+1+1...", que es duu a terme al barri Gòtic i a El Born.
The Monarch’s Game és una col·lecció de relats animats, que se succeeixen en bucles, en els quals la figura del monarca (l’au que va inspirar el logotip de Twitter) apareix atrapada a les estructures de diferents autòmats. Una vegada i una altra, es troba restringida a la lògica de moviment preconfigurat de les maquinàries, en una mena de cuc-cuc de rellotge de paret. És aquesta au mutilada dins del giny de presó digital el malnom que utilitza l’artista per suggerir la falsa llibertat a què ha estat exposat en l’entramat de la comunitat NFT de la Web 3.
El seu treball, inserit feliçment en l’àmbit criptogràfic, sota el boom de la promesa de llibertat de creació i caràcter descentralitzat de la blockchain, s’ha vist novament mutilat amb la censura. Una censura polititzada que l’assenyala com a enemic públic dels Estats Units, segons les sancions actuals que estableixen que les empreses nord-americanes no poden subministrar béns o serveis a cap usuari que resideixi en un país sancionat (a la llista se sumen Iran, Corea del Nord, Síria, Rússia, Ucraïna i Veneçuela).
The Monarch’s Game es tradueix, llavors, com un altre símptoma de la història d’esclavitud i censura interminable del (artista) cubà, basat dins i fora de Cuba, a un nivell físic o virtual.5
Més informació al web del LOOP Festival