L'AEM crea el primer inventari digital participatiu de caixes, baguls i cofres



L'Associació per a l'Estudi del Moble (AEM), centre d’investigació dedicat a l'estudi i conservació del moble antic i contemporani amb seu al Disseny Hub Barcelona (DHub), posa en marxa El teu bagul, la nostra història, un projecte digital participatiu per inventariar, catalogar i difondre caixes, baguls i cofres existents a Catalunya, tant de cases particulars com de col·leccions de museus públiques i privades. L'objectiu final és salvar aquest patrimoni a partir de la presa de consciència per part de la població.
Aquestes peces, utilitzades des de l'antiguitat fins al segle XX, representen una part essencial del patrimoni cultural català, amb una especial menció per a la caixa amb calaixos, el model emblemàtic de Catalunya que ha perviscut al llarg dels segles.
Malgrat el seu reconeixement, encara avui dia no som capaços de diferenciar la procedència dels diversos models ni tampoc existeix un inventari global de les peces existents en mans públiques i privades. És urgent difondre l'interès patrimonial d'aquestes tipologies que estem perdent.
Dirigit per Àngels Parés Roura, historiadora de l’art, i coordinat per Mónica Piera Miquel, doctora en Història de l’Art, El teu bagul, la nostra història convida la ciutadania a participar activament a través del web elteubagul.com, compartint informació dels seus objectes com fotografies i històries, i també sent ambaixadors/es. El Museu Frederic Marès participa al projecte amb 35 caixes, baguls i cofres del seu fons, que formen part del CATÀLEG DEL MOBLE. Fons del Museu Frederic Marès / 6.
Mitjançant la recollida de dades es crearà un inventari global que enriquirà el coneixement d'aquest patrimoni viu. La informació publicada al web serà revisada i validada pel comitè científic del projecte: M. del Agua Cortés Elía, Tècnica de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, Mariona Font Batlle, Tècnica de l'Arxiu de l'Escala i del Museu de l’Anxova i de la Sal, Miquel Mirambell Abancó, professor i director de l'Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, Eva Pascual Miró, conservadora del Museu del Joguet de Catalunya i Mónica Piera, presidenta de l’AEM i especialista en moble.
Els objectius del projecte són clars: avançar en la catalogació de les peces, involucrar la població en la seva conservació i posar en relleu el seu gran valor històric. A més, el projecte oferirà recursos d'informació sobre conservació i restauració i una bibliografia especialitzada.
L’Associació per a l’Estudi del Moble preveu organitzar una exposició temporal amb una selecció de caixes, baguls i cofres, i editar un llibre que recollirà els resultats obtinguts d’aquesta iniciativa participativa.
Així mateix, l'AEM ha preparat una jornada a Vic el proper 3 d'abril per donar a conèixer el projecte, que inclou a més les visites a l'Arxiu i Biblioteca Episcopal, la Casa de l'Oratori de Sant Felip Neri, el taller d'Aurum Conservació i Restauració i la reserva del Museu d'Art Medieval de Vic. Programa de la jornada.