L’esperança contra la por

Il·lustració ©Octavi Serra

No és casualitat que en els darrers anys ens arribin tantes distopies apocalíptiques en les propostes literàries i cinematogràfiques. Ni que el catastrofisme i la polarització hagin niat en el discurs polític fins a canviar el prisma a través del qual contemplem la realitat. El món està a punt d’ensorrar-se. Aquest marc mental catalitza i amplifica alhora el malestar que provoquen els canvis del nostre temps. En la realitat distorsionada de la ficció i les xarxes tot són flames, i això ens condiciona, amb la dificultat afegida que les paraules estan perdent el seu significat: tant poden voler dir una cosa com la contrària.

Afrontem dos grans ordres de problemes. D’una banda, els materials, derivats de les crisis del metabolisme de la Terra —com el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat, les mancances d’aigua, les crisis urbanes i les grans migracions— i els que provoquen els canvis tecnològics que transformen el nostre món. De l’altra, la por i la incertesa que tot això genera en la ciutadania, i que els enemics de la democràcia aprofiten per soscavar-ne els fonaments. Òbviament, aquests dos ordres estan interrelacionats i allà on més intensament s’expressen és a la ciutat.

La por del futur genera nostàlgia del passat. Però el món que el discurs reaccionari pretén rescatar no és cap Arcàdia idíl·lica perduda, sinó una nova llei de la selva que no és res més que la llei del més fort. Els termes semblen invertir-se: les forces conservadores i reaccionàries són ara cada cop més antisistema, i les forces progressistes lluiten per conservar: preservar la natura, preservar l’estat del benestar, preservar el sistema legal i institucional que fa avançar la justícia social… Llibertat, igualtat, fraternitat… Què en queda, dels valors de la Il·lustració? Tenim la percepció que la democràcia mateixa perilla, travessada per les múltiples fractures del present. Tot es redueix, en realitat, a un combat entre l’esperança i la por.

Els autors que trobareu a les pàgines següents reflexionen sobre algunes d’aquestes qüestions. Tots ells participen en la Biennal de Pensament, que, sota la idea “L’endemà de tot”, convertirà la ciutat de Barcelona, entre el 8 i el 13 d’octubre, en l’escenari d’un gran i necessari debat.

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis