La gran festa marroquina de la Mercè

Casablanca, ciutat convidada de la festa major de Barcelona, omple la ciutat de música i arts de carrer.

..
19/07/2024 - 11:00 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

Als escenaris de Música Mercè i del Barcelona Acció Musical, fent circ al Castell de Montjuïc, ballant danses urbanes al Parc de l’Estació del Nord, fent un concert al Palauet Albéniz o mostrant el seu talent per a les arts visuals al Parc de la Trinitat… En tots aquests espais trobareu els i les artistes que venen de Casablanca, la ciutat convidada de la Mercè 2024.

La presència de Casablanca i dels artistes proposats per la ciutat marroquina serà una molt bona manera de conèixer una cultura que ens resulta molt propera geogràficament. A més, a la capital catalana viu una nodrida comunitat del país veí.

És per això que, en la programació de la Mercè d’enguany veureu artistes que venen del Marroc, però també molts que viuen a Barcelona i que posen les mostres de la seva cultura (de les més tradicionals a les més modernes) a l’abast dels barcelonins i barcelonines. Circ, dansa, arts de carrer, música, arts visuals i audiovisuals estan representats en la programació que, enguany, va molt més enllà que la simple programació d’activitats relacionades amb la ciutat convidada. I és que, per tal de fer efectiu el projecte de promoure creacions culturals noves nascudes de la trobada entre dues maneres de fer, durant aquesta Mercè es produiran dos espectacles a Barcelona i Casablanca que posaran en comú els valors i els talents de totes dues ciutats.

Voleu saber com sona Casablanca? Doncs veniu a sentir música tradicional gnawa hibridada amb flamenc de la mà dels ensembles de Maalem Hassan Boussou i de Raúl Rodríguez (Catedral; 21 de setembre) o bé llanceu-vos de cap amb Oum (Teatre Grec, dia 22) a la música popular moderna del Marroc. Més moderns encara? No us perdeu a Pinan 250 F, un fenomen de la música urbana que ja fa temps que agita l’escena del hip-hop, però també del reggae barceloní, amb uns textos que combinen el dariya, el castellà i el català (Jardins del doctor Pla i Armengol; dia 20). Consulteu el programa per saber quan i on tocarà el projecte Aïta mon amour, liderat per Widad Mjama, una artista que lliga modernitat i tradició en els seus temes.

També el BAM us proposa submergir-vos en sons marroquins el dissabte, 21, quan trobareu a la Rambla del Raval la música urbana de Shobee et Madd, el sons del barceloní d’origen marroquí L’Beel i les propostes del col·lectiu d’artistes d’arrel àrab Zilzal presenta gbw9. El mateix dia, la DJ de Casablanca resident a Barcelona Malika i Cheb Kerem oferiran un set perquè balleu fins a gastar la sola de la sabata. 3ADNAN i el Salam Group completen el programa marroquí al BAM.

El Colokolo Cirque, el circ urbà marroquí amb seu a Casablanca, fa una incursió al Castell de Montjuïc (no us el perdeu, que al Marroc fan circ del bo!), igual que músics com DJ Retro Cassetta i la DJ Hajar La Granja El Kotri. És una de les cites del Mercè Arts de Carrer que impliquen artistes de Casablanca. També trobareu tot d’artistes visuals del Marroc omplint amb les seves creacions el parc de la Trinitat a Paisatges cúbics (comissariat per Salah Malouli), veureu danses urbanes (atenció, que al programa apareixen els noms de Kader Attou i Mourad Merzouki), actuacions dels Iron Skullsi de ballarins i ballarines de Casablanca al Parc de l’Estació del Nord. El Palauet Albéniz, amb un concert d‘Imad Maestro & Ali Bamba, acull també activitats de Casablanca, ciutat convidada.

Ja fa uns mesos que l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i l’alcaldessa d’una ciutat de més de quatre milions d’habitants, Nabila Rmili, es van trobar per concretar la participació de Casablanca en la festa major de Barcelona. Posteriorment, el regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé, i el tinent d’alcaldia de Cooperació i Relacions Internacionals, Abderrahim Outass, han treballat conjuntament per tal de triar les propostes artístiques més destacades de la ciutat que es veuran a la festa major.

En aquesta edició de la festa major de Barcelona, descobrireu una Casablanca jove, amb una gran vitalitat i una aposta clara per les músiques urbanes, les arts de carrer i moltes altres mostres de cultura.

Si voleu saber més sobre la participació de Casablanca a la festa major de Barcelona, consulteu el web de la Mercè.

Més informació