El pregó de Carme Solé obre una Mercè amb Casablanca com a convidada
La ciutat celebra del 20 al 24 de setembre la Festa Major amb música, arts de carrer, tradicions, focs artificials i un Piromusical firmat per Rosalía, entre moltes activitats més.
Un pregó il·lustrat que ens convidarà a gaudir de la festa obrirà el divendres, 20 de setembre una Mercè que s’estén enguany fins al dimarts 24. L’obre Carme Solé i Vendrell, una il·lustradora barcelonina que, des del Saló de Cent i a les 19 h (hi ha pantalles que permeten seguir l’acte des de la plaça de Sant Jaume), ens convidarà a gaudir intensament de l’oferta lúdica programada els pròxims dies i que inclou moltes propostes que tenen a veure amb Casablanca, la ciutat convidada de la Mercè 2024.
Tot ho anuncia un cartell en el qual la productora audiovisual barcelonina Canada ha explorat les possibilitats del mitjà audiovisual, en crear un clip que narra una petita història (un nadó que descobreix la Festa Major) en format audiovisual. D’aquest petit film han sortit les imatges dels cartells de la Mercè 2024.
També vosaltres us quedareu com el nen de l’anunci, embadalits i embadalides davant les propostes festives de la Mercè. Tot comença a partir del dia 20, quan podreu visitar exposicions de cultura popular (exposició del Seguici Popular, Mostra de Gegants de Barcelona, Mostra de dracs i bèsties de foc…) o exposicions dedicades a Josep Anselm Clavé, en el centenari del naixement del músic, del qual, a més, es representarà la sarsuela L’aplec del Remei, el dia 23.
A partir d’aquí, moltíssimes propostes dedicades a la tradició, entre les quals destaca enguany la commemoració del 650 aniversari de l’Àliga de la Ciutat, per a la qual s’ha preparat una activitat participativa. Veniu a acompanyar-la i feu-la ballar. No us perdeu tampoc la Trobada Internacional de Gegants ni, el dia 24 de setembre, la Cavalcada de la Mercè, el 74è concurs de sardanes (22 de setembre a l’avinguda de la Catedral) o, el mateix dia 22, la Diada Històrica Castellera, amb la Colla Jove Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa com a convidats de la colla amfitriona, Castellers de Barcelona.
Prop de 270 funcions a càrrec de prop de 75 companyies dedicades a les arts de carrer o el circ participen en les activitats del Mercè Arts de Carrer, un festival dins la Mercè que acull algunes de les millors apostes (familiars o per a adults) de la Festa Major, moltes de les quals, ja ho veureu, procedeixen de Casablanca. No us perdeu el Colokolo Cirque, les creacions d’arts urbanes i visuals de Salah Malouli, ni mostres de la col·laboració entre músics catalans i del Marroc, com el concert de Maalem Hassan Boussou Ensamble i el Raúl Rodríguez Ensemble, que posa a dialogar, entre la música gnawa i el flamenc, a tretze músics d’orígens diferents. L’espectacle Iron Modvm, també amb artistes urbans d’ambdues ciutats o els concerts de figures com Aïta Mon Amour, el hip-hop i reggae a mig camí entre Barcelona i el Marroc de Pinan 450F i la cantautora marroquina de música popular moderna OUM són algunes cites més amb la música de Casablanca. Al Barcelona Acció Musical (BAM), finalment, tindreu també la música urbana de Shobee, L’Beel, els Salam Grup, 3dnan i Malika, Cheb Kerem i Cheb Runner.
Entre les cites musicals (que n’hi ha moltes i de molt interessants), no us perdeu el concert Els 50 de Zeleste, que commemora el 22 de setembre els cinquanta anys de l’obertura de la Sala Zeleste al carrer de l’Argenteria.
També hi haurà música al Piromusical que, el dia 24 al vespre, posa fi a les celebracions de Festa Major. No és un Piromusical qualsevol, sinó que és un regal que fa a la ciutat la cantant Rosalía, un talent internacional que ha triat per a tots els barcelonins i barcelonines les músiques que sonaran en l’espectacle de llum i explosions de color d’enguany.
Aquestes són només algunes de les moltíssimes activitats de Festa Major que podeu gaudir aquests dies. Consulteu la programació completa al web de la Mercè.