Un ramat a Collserola per a la prevenció d’incendis
L’experiència es durà a terme entre aquest mes d’abril i fins a finals de juny al vessant barceloní del Parc Natural de Collserola com a mesura de prevenció d’incendis i de foment de la conservació de la biodiversitat de la zona. Permetrà fer una gestió forestal i de la neteja del sotabosc ecològica i sostenible.El ramat consta de 290 caps de bestiar que pasturaran de forma controlada sobretot per l’àrea de Collserola corresponent al barri de la Font del Gos i Montbau, a Horta-Guinardó. En concret, el ramat el formen 130 ovelles, 80 cabres i 80 xais. A més, hi haurà dos pastors, tres gossos d’atura i un gos de vigilància. També s’ha instal·lat un corral provisional amb abeuradors, dipòsits d’aigua i una caseta magatzem a l’espai on hi havia l’antic camp de futbol de Can Notari.
Per facilitar la convivència del projecte i el veïnat, quan s’estigui a prop del ramat, es recomana dur els gossos lligats i no acostar-se a menys de 10 metres dels animals ni donar-los menjar. Quan s’acabi la prova pilot i se’n facin les valoracions, hi ha la voluntat d’estendre-la a altres àmbits del territori barceloní.
Aquest projecte és part del llegat del programa del 2021 Barcelona, Capital de l’Alimentació Sostenible. Actualment s’està elaborant l’Estratègia d’alimentació sostenible Barcelona 2030, que serà el full de ruta que seguiran durant aquest període tant l’Ajuntament com tots els actors que s’hi adhereixin.
Altres experiències a Collserola
La pastura és una pràctica habitual al Parc Natural de Collserola i està permesa pel PEPNat (Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola). Actualment hi ha quatre ramats de dimensions mitjanes als municipis de Montcada i Reixac, Sant Feliu de Llobregat i el Papiol. D’altra banda, un altre ramat de dimensions mitjanes provinent de Castellbisbal entra tot sovint a Collserola per la zona del Papiol.