Un projecte singular per al Mercat provisional d’Horta
L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), ha adjudicat la realització del projecte del futur Mercat provisional d’Horta a l’equip d’arquitectes Pere Joan Ravetllat i Carles Enrich amb el projecte “Del Mercat al Parc”. La principal innovació d’aquesta proposta és que l’estructura que acollirà el mercat provisional romandrà de manera permanent en aquesta ubicació per tal d’esdevenir un element més de la futura zona verda amb diversitat d’usos que ocuparà l’àmbit.
En concret, es tracta d’una estructura de fusta d’uns 1.400 metres quadrats que s’instal·larà a un espai verd situat a la confluència dels carrers Porto i Lisboa. L’execució del projecte suposarà una inversió de 2’22 milions d’euros per executar les actuacions prèvies, l’edificació, la instal·lació de plaques fotovoltaiques, l’equipament de parades i la urbanització. Ara caldrà redactar els projectes bàsic i executiu incorporant els aspectes valorats a la proposta i la previsió és que les obres finalitzin a l’estiu de 2022.
Així, la proposta del mercat provisional contempla que aquest tingui una sala de venda de 1.030 metres quadrats per a 32 establiments alimentaris i 5 de no alimentaris. A més, també proposa que les parades no alimentàries estiguin situades a la fent façana amb la nova plaça, dinamitzant l’espai públic del carrer Porto.
D’altra banda, està previst que la zona logística compti amb 374 metres quadrats on s’inclouran les cambres frigorífiques comunitàries, el magatzem comunitari, les oficines, els lavabos, la cambra de residus, la zona de càrrega i descàrrega i l’espai per a instal·lacions. A més, la proposta planteja que aquest sigui un equipament sostenible gràcies a la reutilització dels materials i a l’aprofitament dels recursos naturals com, per exemple, la recuperació de l’aigua de pluja per als lavabos, la neteja i el reg.
Aquesta proposta l’ha triat un jurat format per arquitectes del COAC, l’Oficina d’Arquitectura de Barcelona i l’IMMB, d’entre les 4 propostes presentades. El que s’ha valorat és com resol l’encaix de l’estructura tant pel que fa a la seva ubicació i ús de l’espai com a la seva superfície i metres lineals comercials. Tot tenint en compte l’encaix de parades alimentàries, l’espai destinat a logística i la ubicació de les parades especials.
La voluntat és que el Mercat d’Horta estigui en marxa provisionalment en aquest emplaçament fins a l’estiu de 2022.
Una segona vida per a l’estructura del Mercat
El mercat provisional d’Horta s’instal·larà en un espai verd existent actualment que compta amb jocs infantils obsolets, poc espai d’estada i una alta despesa de manteniment del verd. La voluntat del Govern municipal és que, un cop finalitzin les obres del mercat definitiu i els paradistes s’hi puguin tornar a instal·lar allà, l’estructura que ha fet de mercat provisional es mantingui al mateix emplaçament i jugui un paper important de dinamització de la zona verda.
I és que mitjançant el reaprofitament parcial de l’estructura de fusta, la urbanització de l’entorn i les plaques fotovoltaiques, està previst un estalvi del 40% en el desmuntatge del mercat provisional i del 90% pel que fa a la construcció del futur parc productiu.
Aquesta ubicació potencia l’encreuament del corredor verd de les rieres d’Horta i la trama urbana del casc antic, tot generant un nou espai públic de connexió entre els barris.
En declaracions als mitjans de comunicació, Jaume Collboni, Primer Tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, ha afirmat que “és la primera vegada que des de l’Ajuntament pensem i concebem una estructura que després podrà ser reutilitzada com a espai públic”. “Estem molt orgullosos de la feina que hem desenvolupat durant aquest mandat des del punt de vista de les inversions als mercats de Barcelona”, afegeix Collboni.
La remodelació del Mercat d’Horta
El projecte d’actuació al Mercat d’Horta contempla la intervenció física de l’actual edifici, dotant-lo de totes les instal·lacions necessàries. El projecte contempla la reordenació de la sala de vendes basada en l’aplicació d’un nou mix comercial, que s’adapti a l’equilibri entre l’oferta i la demanda de l’àrea d’influència del mercat, l’ampliació de passadissos, millora dels accessos i la possible introducció de noves activitats que actualment no són presents en el mercat.
El projecte conservarà l’estructura de formigó i tindrà un tancament exterior nou vidrat que permetrà veure l’estructura de l’edifici. L’espai central es conservarà tal i com està actualment, amb un gran lluernari en el tram central que ajudarà a potenciar les característiques de l’edifici històric.
La idea del projecte és conservar l’impacte actual de l’edifici amb una cruïlla perimetral d’alçada baixa i un tram central de major alçada. I a la vegada, aconseguir un nou equipament que recordi la tradició dels mercats històrics de Barcelona però amb materials nous. El projecte està pensat per facilitar la circulació entre les diferents zones i dotar del màxim de llum natural difosa i tamisada la planta de mercat i la d’autoservei.
Així, a nivell del carrer Tajo es situarà la planta del mercat del fresc. Es realitzarà també una planta primera amb doble accés des del carrer Josep de Serradesanferm i unes escales mecàniques des del carrer Tajo. A la planta inferior també s’hi ubicarà un autoservei de producte no fresc, que complementi l’oferta del mercat.
Per tal de no desvincular l’espai del mercat del fresc i de l’autoservei es preveu que l’espai central sigui a triple alçada amb llum zenital que permeti comunicar espacialment i visualment les dues plantes. Igualment en una planta superior es situaran les oficines , espais polivalents, i els espais de maquinària.
Finalment, pel que fa a les plantes soterrades, a la planta-1 es preveu un aparcament i a la planta -2 els espais logístics.
Durant el 2020 es va iniciar la licitació del projecte de licitació del mercat. Actualment, s’està duent a terme el procés per a la selecció de l’equip redactor del projecte del nou mercat, selecció que es farà entre els 17 equips presentats. Durant aquest any està previst iniciar el projecte bàsic del nou mercat. El 2022 es redactaran els projectes i es començarà l’execució de les obres del nou mercat amb una durada estimada de 24 mesos.
Oriol Pascual, comerciant del Mercat d’Horta, assegura que estan “molt contents que l’Ajuntament de Barcelona continuï apostant i invertint en els mercats, garantint així que el Mercat d’Horta segueixi sent el punt neuràlgic i comercial del barri”.
100 milions d’euros d’inversió en els mercats municipals fins 2023
L’Ajuntament invertirà 96.020.049 euros en els mercats municipals entre els anys 2020 i el 2023. Un total de 70.625.100 euros es dedicaran a grans reformes i millores en set mercats que són els mercats de: Abaceria, Sant Andreu, Horta, Montserrat, Besòs, Galvany i Sagrada Família.
A més, es destinen altres 22.623.082 euros més al Pla general d’obres, millores i manteniment. En el període 2020-2021 s’estan realitzant obres de millora a Abaceria (provisional), Barcelona, Bellcaire-Encants Glòries, Besòs, Bon Pastor, Boqueria, Canyelles, Carmel, Clot, Concepció, Estrella, Felip II, Fort Pienc, Guinardó, Guineueta, Horta, Hostafrancs, Les Corts, Lesseps, Llibertat, Marina, Mercè, Montserrat, Ninot, Provençals, Sagrada Família, Sant Andreu (provisional), Sant Antoni, Sant Martí, Sant Gervasi, Santa Caterina, Sants, Sarrià, Tres Torres, i Vall d’Hebron. En total, són 58 actuacions entre els dos anys.
També s’invertirà una darrera partida de 2.771.868 euros d’inversió al Pla de Digitalització dels mercats de Barcelona, en la que s’inclou la infraestructura necessària per tirar endavant el pla en els 40 edificis de la xarxa de mercats municipals. Cal destacar també el significatiu increment dels recursos destinats a garantir el bon estat de funcionament i servei del mercat (23,5 % del total de la inversió) i els criteris de sostenibilitat introduïts en les actuacions, des de la implantació de il·luminació LED fins a les millores en la climatització passant per les infraestructures per al reciclatge i la reutilització.
Amb la inversió prevista fins el 2023, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona continua mantenint el ritme d’inversions que ha mantingut en els darrers anys amb la vista posada en què actuïn com a locomotores per a la dinamització i reactivació dels diferents eixos comercials de la ciutat. Els mercats sempre han actuat com a tal. En el darrer any, amb la pandèmia, s‘ha constatat com aquests equipaments comercials tenen la capacitat d’atreure clientela fins i tot en els moments més difícils i d’arrossegar i ajudar a dinamitzar el comerç de proximitat que tenen al voltant. És per això que en aquest context la inversió en els mercats municipals és, si cap, encara més necessària. Amb les obres previstes per als propers anys, pràcticament es finalitza la renovació integral de tots els equipaments.
Les inversions en rehabilitació i millora dels mercats són finançades majoritàriament per l’Ajuntament de Barcelona. També hi contribueixen, en menor grau, els operadors dels mercats i l’Institut Municipal de Mercats (IMMB) amb recursos propis finançats per les aportacions als processos de remodelació dels comerciants dels mercats. L’Institut Municipal de Mercats planifica les actuacions a desenvolupar en els mercats, elabora i executa projectes de transformació i millora i també els derivats de les necessitats de manteniment i actualització dels espais i les instal·lacions. Progressivament les inversions en grans remodelacions aniran cedint protagonisme als nous projectes en el marc de la digitalització i actualització comercial dels Mercats, un cop es vagin completant les remodelacions de tots els edificis dels mercats.
Barcelona compta amb 39 mercats alimentaris i 4 no alimentaris en 40 edificis, que acullen fins a 2.143 establiments. Durant el 2020, van rebre 46.388.777 visitants presencials i es van arribar a multiplicar per 10 les comandes online i per telèfon. El 66% dels barcelonins i barcelonines compren en els mercats i, en conjunt, la població els dona una puntuació mitjana de 7,7 sobre 10.