Una nova ordenança fomentarà la innovació a la ciutat

Barcelona tindrà en els pròxims mesos una nova ordenança per fomentar la innovació i l'experimentació a la ciutat. L'objectiu és crear un marc regulador per ordenar i simplificar els procediments i tràmits d'autorització necessaris per dur a terme proves pilot a la ciutat en condicions de seguretat.

25/07/2024 13:03 h

Ecologia Urbana

La Fundació BIT Habitat és experta en posar en marxa reptes per cercar solucions a problemes urbans quotidians i així millorar la vida de les persones: un nou panot més sostenible, mòduls prefabricats per rehabilitar edificis antics ràpidament, estructures per crear ombra a l’espai públic allà on no es poden plantar arbres… Tots aquests prototips s’han de provar a l’espai públic real amb seguretat, per poder comprovar-ne la funcionalitat.

Davant d’aquesta necessitat, l’Ajuntament ha anunciat que posa en marxa els tràmits per desenvolupar un nou text normatiu que reguli aquestes proves pilot. Així, es dotarà l’Ajuntament de les eines i els procediments necessaris per gestionar amb seguretat l’aplicació de solucions innovadores a la ciutat, per tal de regular un entorn segur i controlat de proves en el qual es puguin testejar els prototips. El nou reglament preveu disposar d’un banc d’actius públics, privats i comunitaris que es posaran a la disposició de l’ecosistema innovador per fer aquestes proves, com ara espais als carrers o al Port Olímpic; equipaments com oficines, biblioteques o zones esportius, o esdeveniments a la ciutat com festivals musicals, festes major i proves esportives.

 

La ministra Diana Morant presenta la guia ‘Sandbox’

L’anunci es va fer aquest dimecres durant la celebració d’una jornada organitzada per BIT Habitat a Ca l’Alier per presentar la guia ‘Sandbox: entender e implementar. Guía para entornos controlados de pruebas’. Es tracta d’un document elaborat per la Secretaria General d’Innovació del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats que justament apunta les necessitats per crear aquest entorn controlat de proves.

La presentació va disposar de diverses taules de debat amb experts en diverses matèries. També hi van participar l’alcalde Jaume Collboni; la tinenta d’Alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, i la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant.

Més informació