Prop de noranta accions per fer front a la soledat no desitjada
La soledat no desitjada és un problema global de les societats actuals. L’individualisme, la modernitat, el desenvolupament urbà i la crisi de la covid-19 són factors que contribueixen a agreujar-la. L’any 2020 es van engegar l’Estratègia municipal contra la soledat i el Pla d’accions 2020-2024, que recull iniciatives per pal·liar aquest problema.La soledat no desitjada ha estat sempre associada a les persones grans, però la realitat dels darrers anys mostra que disminueix entre les persones de més de 65 anys i, en canvi, augmenta en la resta de franges d’edat, especialment entre les persones joves. Concretament, el 9% de joves de 16 a 24 anys i el 7,4% de joves de 25 a 34 anys diuen que se senten sols sovint o molt sovint. Entre la població de 35 a 64 anys, el sentiment de soledat es troba al voltant del 3%.
El Pla d’accions 2020-2024 ha arribat durant l’any 2022 a l’equador de la implementació. A les 71 actuacions inicials planificades s’hi han incorporat 19 de noves i només 2 no s’han pogut executar. Per tant, el pla inclou un total de 88 accions, de les quals 42 s’han enllestit, 39 es troben en execució i només 7 estan pendents de començar.
El 2022, un any d’accions contra la soledat no desitjada
Entre les accions més destacades del 2022 hi ha la celebració de les primeres Jornades Internacionals sobre la Soledat a Barcelona, que van reunir una vintena de persones expertes d’arreu i prop de 800 assistents. La campanya de sensibilització “Contra la soledat, reconnectem” va contribuir a la desestigmatització de la soledat i a la sensibilització, tant en l’àmbit de les xarxes com a la ciutat, amb la instal·lació d’un test d’autodiagnosi de soledat a la plaça de la Universitat, en què van participar més de 250 persones.
El web Barcelona contra la Soledat ha esdevingut també un espai de referència en la matèria, i ha aglutinat més de 25.500 visites. També s’han presentat dos llibres: Les soledats. Reflexions, causes i efectes i 15 miradas a la soledad, en què es comparteixen experiències i estratègies i s’ajuda a reflexionar sobre el sentiment de soledat.
El joc de cartes Antídots ha estat un dels recursos i serveis que s’han desplegat per prevenir, detectar i atendre les situacions de soledat. A través d’una iniciativa lúdica s’aborden situacions de soledat, es generen respostes solidàries i es plantegen alternatives creatives i imaginatives.
De cara als professionals que treballen amb el jovent, s’ha editat la Guia per a la prevenció, detecció i acompanyament d’adolescents i joves en situacions de soledat, que ajuda a detectar i gestionar el sentiment de soledat d’aquest col·lectiu.
Pel que fa a les persones grans, s’ha llençat l’aplicació BCN+65, que suma sis mil usuaris en tres mesos de funcionament i que integra el servei VinclesBCN.
Etiquetes associades a la notícia
Notícies relacionades
-
Serveis socials
-
Infància
-
Serveis socials
-
Ajuntament