Formació per detectar i combatre la soledat no desitjada

En el marc de l’Estratègia Municipal contra la soledat 2020-2030, s’obre a tota la ciutadania una formació en línia per detectar, prevenir i actuar davant de casos de soledat no desitjada. Per accedir al curs només cal registrar-se i descarregar-se els recursos formatius, que fins ara només estaven a disposició de professionals. Combatre l’aïllament social és essencial, especialment en els casos dels col·lectius més vulnerables, com la gent gran i els infants.
Dues mans entrellaçades.

20/03/2023 12:18 h

Ajuntament de Barcelona

Els materials formatius, que es poden descarregar emplenant un formulari, s’organitzen en dos mòduls. El primer se centra en aspectes com la definició i la identificació de la soledat no volguda, els factors de risc associats, l’impacte sobre la salut, la situació actual en dades o el concepte de soledat des de la perspectiva de gènere. El segon inclou les estratègies d’abordatge de la soledat no desitjada i ofereix claus per detectar-la i estudi de casos.

Qui pot patir soledat no volguda?

La soledat no desitjada pot afectar persones de qualsevol edat i gènere, no és exclusiva d’un grup específic.

  • Infants que pateixen assetjament escolar o disposen de poc temps compartit al nucli familiar.
  • Persones de qualsevol edat que pateixen algun tipus de discriminació, passen per una situació de dol, tenen cura d’altres persones o passen a ser depenents.
  • Joves que han canviat de domicili i han perdut la seva xarxa d’amistats, pateixen assetjament escolar o senten la pressió de l’adolescència.
  • Adults que han perdut la feina, s’enfronten a una separació de la parella, no tenen un entorn íntim d’amistats o són víctimes de violències masclistes.
  • Persones grans que viuen soles, no disposen de suport o acompanyament familiar, perden la parella o s’enfronten a dificultats econòmiques.

Prevenir i actuar davant la soledat

L’estratègia municipal contra la soledat inclou altres recursos d’utilitat per a la ciutadania, com:

Notícies relacionades