Energia solar generada per l’Ajuntament, a l’abast de la ciutadania

En les properes setmanes es posarà en marxa un nou servei d’autoconsum compartit que posarà a disposició de la ciutadania l’energia solar generada en instal·lacions fotovoltaiques municipals situades a l’espai públic sense que els veïns i veïnes hagin de fer cap inversió en infraestructura.

15/10/2024 13:31 h

Ajuntament de Barcelona

El nou servei capdavanter s’emmarca en el pla Clima. S’iniciarà amb una prova pilot en dues instal·lacions fotovoltaiques, la de la pèrgola de la ronda de Dalt, situada al passeig de la Vall d’Hebron i la pèrgola de la plaça d’Alfonso Comín.

Entre les dues pèrgoles fotovoltaiques es podrà donar servei a 86 consumidors, pel procés de concurrència pública, i es reservaran 41 usuaris de llars amb vulnerabilitat. La previsió és que les llars que facin ús d’aquest servei puguin estalviar al voltant dels 100 i els 150 euros anuals en la factura d’electricitat.

El servei d’autoconsum compartit té associat un preu públic de 70 euros anuals per cada 500 watts d’energia compartida, bonificat al 100% en els casos de les llars amb vulnerabilitat.

Requisits per optar al servei

Els usuaris amb els quals es compartirà energia es triaran en un procés de concurrència pública competitiva, és a dir, caldrà fer una sol·licitud en un període de temps establert, complir uns requisits i tindran més puntuació, en el cas de consumidors residencials, les llars on visquin més persones.

També podran accedir al servei els comerços de la zona, amb prioritat per als que formin part de la xarxa Comerç + Sostenible des de fa més de dos anys.

En tots els casos, les persones usuàries hauran d’acreditar els requisits següents:

  • Ser titulars del contracte de subministrament elèctric.
  • Tenir el comptador a un màxim de 1.000 metres de la instal·lació fotovoltaica.
  • Canviar el contracte de subministrament a un contracte d’autoconsum. Tècnics municipals acompanyaran els nous usuaris en aquest procés.
  • Fer ús del servei com a mínim un any i com a màxim quatre anys.

La reserva a llars vulnerables es farà seguint criteris socials i no participaran en el procés de concurrència competitiva. L’Àrea de Serveis Socials valorarà situacions com estar vinculat als serveis socials, ser família nombrosa o monoparental, tenir dependència energètica o tenir discapacitat o dependència, entre altres situacions.