Quin és el tema i qui forma el comissionat del Congrés Mundial d’Arquitectura 2026

El projecte guanyador del concurs per escollir el comissionat del Congrés Mundial d’Arquitectura UIA-Unesco Barcelona 2026 és el liderat pels arquitectes Pau Bajet, Mariona Benedito, Maria Giramé, Tomeu Ramis, Pau Sarquella, Carmen Torres i José Zabala. L’equip de comissaris i comissàries impulsarà la investigació a través de l’arquitectura, amb el temps com a eix temàtic.
Autoritats i membres del comissionat del Congrés Mundial d'Arquitectura #UIA2026BCN

17/01/2024 12:37 h

Ajuntament de Barcelona

“Becoming. Architectures for a planet in transition” és la proposta guanyadora del comissariat del Congrés Mundial d’Arquitectura UIA-Unesco Barcelona 2026.

El projecte s’ha donat a conèixer avui en un acte públic al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), un dels sis organismes impulsors d’aquest gran esdeveniment internacional, juntament amb el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE), el Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana, el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

Entre els detalls que s’han donat a conèixer destaca la definició de l’escenari on se celebrarà el congrés, que situa la línia litoral de la metròpolis barcelonina com a eix territorial protagonista.

Un congrés, sis línies d’investigació

El projecte guanyador posa al centre la capacitat de l’arquitectura per transformar la realitat a través del temps i planteja sis línies d’investigació, cadascuna de les quals es vincula amb un interrogant:

  1. Becoming beyond-human: com podem estimular la consciència i l’acció per cuidar la coexistència planetària humana i no humana?
  2. Becoming attuned: quines formes de significat, ètica i estètica podem incorporar en la nostra pràctica professional diària?
  3. Becoming embodied: com podem incorporar els nostres valors i desitjos en la transició de la matèria a la bellesa constructiva?
  4. Becoming interdependent: com podem incloure el conflicte, l’empatia, la solidaritat i la cura com a factors clau per millorar les relacions interpersonals i cíviques?
  5. Becoming hyper-conscious: quines eines i accions hem d’emprendre per assolir una hiperconsciència del nostre territori i poder així catalitzar canvis en les formes de viure?
  6. Becoming circular: quina serà la forma de producció i reproducció territorial tenint en compte les polítiques postextractivistes i de proximitat de la circularitat?

L’objectiu és que la ciutat esdevingui un laboratori d’investigació arquitectònica durant els propers dos anys, i que es tanqui amb un seguit de conclusions que puguin mostrar coneixements i pràctiques reals que facin de l’arquitectura un motor de canvi per a les persones i el futur del planeta.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades