Tecnologia immersiva per millorar la qualitat de vida de la gent gran

Un nou projecte pilot als centres de dia busca potenciar l’envelliment actiu amb tecnologia immersiva, que intenta imitar una experiència real a través d’una rèplica digital. Les persones usuàries, d’entre 70 i 90 anys i amb patologies com el deteriorament cognitiu, participen en sessions d’entre 45 i 60 minuts que combinen projeccions de realitat immersiva i exercici físic, cosa que permet l’estimulació cognitiva, sensorial i física.

10/08/2024 08:53 h

Ajuntament de Barcelona

Aquest entrenament millora el benestar emocional de les persones grans, afavoreix espais per promoure conductes relaxants i reduir l’alteració emocional i, així mateix, preserva els vincles relacionals entre les persones usuàries del centre i els seus familiars, tot potenciant experiències positives.

Les sessions es fan sense necessitat d’utilitzar ulleres de realitat virtual, ja que el projector de realitat immersiva MK360+ de l’empresa catalana Broomx permet transformar qualsevol habitació en un entorn diferent mitjançant projeccions a parets i sostre, crea una sensació d’immersió visual molt estimulant i permet la interacció amb els diversos programes a través d’una aplicació de mòbil. Les activitats consisteixen en la projecció de vídeos en què cadascun mostra un lloc significatiu i emblemàtic de Barcelona, i es fa, així, un recorregut per la ciutat: el barri de Sant Andreu, la Sagrada Família, la Pedrera, el Palau de la Música i el Park Güell. D’altra banda, també es proposen activitats vivencials en ambients exteriors coneguts o desconeguts per a les persones usuàries, com ara muntanyes i conduir un cotxe.

Un programa ampli per millorar la qualitat de vida de les persones grans residents

Aquest projecte s’emmarca en un programa més ampli configurat com a solució davant els problemes que comportava la pandèmia per a les persones grans, que es porta a terme en diverses residències i centres de dia. Les persones usuàries poden gaudir de sessions de musicoteràpia amb l’entitat Música i Alzheimer, activitats per apropar els museus de la ciutat als residents amb l’entitat Apropa Cultura, gaudir de la dansa amb La dansa s’apropa o sortir de passeig amb les bicicletes adaptades d‘En Bici sense Edat.

El conjunt del programa està contribuint a millorar la qualitat de vida de les persones grans residents, ja que eleva l’estat d’ànim, promou la comunicació, augmenta les relacions interpersonals, facilita l’aprenentatge, el moviment i l’expressió, i el sentiment de pertinença, ajuda a enfortir els vincles, i augmenta la seva connexió amb l’entorn. A més, s’ha introduït la participació de familiars de les persones residents, cosa que ha fomentat la implicació en la dinàmica de l’activitat i la interrelació personal.

 

Etiquetes associades a la notícia