Medalles d’Or al Mèrit Científic a tres referents
Teresa San Román, especialitzada en l’estudi del poble gitano, Valentí Fuster, una de les màximes autoritats mundials en cardiologia, i Montserrat Agudé, biòloga i investigadora en genètica, reben la Medalla d’Or al Mèrit Científic en reconeixement de la seva trajectòria, la seva dedicació acadèmica i el seu compromís social, que els ha convertit en tres referents internacionals en els seus camps d’expertesa.Teresa San Román, nascuda a Pontevedra el 1940, ha dedicat la seva vida i la seva carrera a l’estudi de la comunitat gitana, amb treballs exhaustius i pioners que li han valgut el reconeixement nacional i internacional. També ha treballat amb la comunitat senegambiana i ha fet recerca sobre la vellesa.
La seva tasca sobre les minories ètniques ha estat reconeguda amb diversos premis, com la Medalla de l’Ordre Civil a la Solidaritat del Ministeri de Treball i Afers Socials. També ha estat condecorada com a membre d’honor de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya.
Valentí Fuster, nascut a Barcelona l’any 1943, va estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona. És una de les màximes autoritats mundials en el camp del sistema circulatori i, més en concret, els seus àmbits de treball són els relacionats amb la malaltia de l’artèria coronària, l’arterioesclerosi i la trombosi.
El 1994 va ser nomenat director de l’Institut Cardiovascular de l’Hospital Mount Sinai de Nova York, càrrec que des del 2012 compagina amb el de director mèdic del mateix hospital.
Les seves investigacions li han valgut el reconeixement internacional amb guardons com el Gran Premi Científic de França l’any 2011, el més prestigiós en cardiologia. També va rebre, l’any 1996, el premi Príncep d’Astúries d’Investigació pels seus estudis sobre l’origen dels accidents cardiovasculars, que han contribuït a millorar la prevenció i el tractament dels infarts.
La doctora Montserrat Aguadé, nascuda a Barcelona el 1949, és professora emèrita per la Universitat de Barcelona. Des del 1974 combina la recerca en el camp de la genètica amb les tasques acadèmiques, també com a professora visitant a la Universitat de Harvard i la Universitat de Califòrnia.
Autora de nombrosos articles en les revistes més prestigioses en el camp de les ciències experimentals, ha rebut diversos guardons, com la Distinció de la Generalitat de Catalunya per a la Promoció de la Recerca Universitària (2001-2007) i el Premi Nacional de Genètica (2010).