Recursos i serveis per a una vellesa activa, autònoma i digna

A Barcelona hi viuen prop de 350.000 persones de més de 65 anys, és a dir, una de cada cinc. La ciutat els ofereix un conjunt de recursos, serveis i programes destinats a millorar-ne la qualitat de vida i ajudar-les a mantenir-se actives, conservar l’autonomia i envellir dignament.

14/03/2023 13:28 h

Ajuntament de Barcelona

Salut i cures

Per vetllar per la salut de les persones grans existeixen diversos serveis municipals:

    • Teleassistència: servei permanent d’atenció telefònica, disponible les 24 hores del dia cada dia de l’any, per tal que les persones grans amb discapacitat o dependència puguin continuar vivint al seu domicili amb seguretat i, també, per reduir el risc d’aïllament.
    • Servei d’Ajuda a Domicili: conjunt de recursos i accions adreçades a les persones que tenen limitada l’autonomia per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària en àmbits com la higiene i la cura, el control de l’alimentació o la medicació, l’ajuda fisicomotriu, la neteja de la llar o els menjars a domicili.
    • Escola de Salut per a Persones Grans: cicles de xerrades setmanals organitzades als barris que faciliten coneixements bàsics en quatre àrees de salut: alimentació, activitat física, benestar emocional i estimulació cognitiva.
    • Respir Plus: programa de prestacions econòmiques que busca millorar la qualitat de vida tant de les persones grans que resideixen en domicilis privats i necessiten una cura continuada com de les persones que en tenen cura.

Soledat

L’estratègia “Barcelona contra la soledat” ofereix eines per lluitar contra la soledat no desitjada amb programes com els següents:

    • “Viure i conviure”: proporciona allotjament a joves estudiants al domicili de persones grans que estan en situació de soledat o que tenen la necessitat de companyia, una experiència entre persones desconegudes de diferents generacions que s’ajuden mútuament per assolir un benestar conjunt.
    • Radars: projecte comunitari per crear xarxa entre veïns i veïnes, comerços, farmàcies, equipaments i centres de salut del barri que estan atents a la dinàmica diària de les persones grans del seu entorn i si detecten algun canvi important es posen en contacte amb Serveis Socials.
    • Vincles BCN: l’usuari rep una tauleta amb una aplicació, accessible i molt intuïtiva, instal·lada que li permet comunicar-se i interactuar mitjançant videotrucades i missatges de vídeo o veu, tant amb la seva família i els seus amics com amb les persones grans que formen part del grup d’usuaris de Vincles.
    • “Baixem al carrer”: un cop per setmana, persones grans que viuen soles, tenen problemes de mobilitat o viuen en una situació d’aïllament social surten al carrer acompanyades de voluntaris.

Activitat física

L’exercici físic és fonamental per mantenir-se en forma i gaudir d’una bona qualitat de vida. Els equipaments esportius municipals ofereixen una àmplia programació d’activitats dirigides, que poden anar des dels esports tradicionals fins a una gran varietat de propostes, com aiguagim, taitxí, txikung o ioga.

També es pot gaudir d’activitats dirigides a l’aire lliure, com les que ofereix el programa “Activa’t als parcs”, que agrupa sessions d’exercici físic i de salut que es fan en molts parcs de la ciutat, o les caminades en grup per la ciutat “Barnatresc”.

Educació financera

L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) ofereix de manera permanent durant tot l’any sessions específiques per explicar a les persones grans els drets que tenen davant les entitats financeres, aprofundir en l’ús dels serveis financers presencials i en línia i proporcionar consells de prevenció i seguretat. Les sessions són gratuïtes; es pot consultar el calendari de les properes sessions d’educació financera al web de l’OMIC.

Cultura i lleure

Tots els centres cívics, els casals de gent gran i les biblioteques de Barcelona són espais oberts i de proximitat amb una oferta variada de cursos, tallers i activitats culturals. Moltes biblioteques tenen en marxa clubs de lectura per a persones grans.

Entre el març i el novembre s’organitza un cicle de visites i activitats adreçades a persones grans per gaudir dels museus de Barcelona i de les rodalies, “Els museus t’esperen”. Aquest cicle es dirigeix a persones usuàries dels casals de gent gran i del programa Vincles BCN.

Horts urbans 

La Xarxa d’Horts Urbans de Barcelona és un programa de participació adreçat a persones de més de 65 anys. Periòdicament, cada districte obre processos de sorteig de petites parcel·les, d’entre 25 i 40 metres quadrats, per conrear-hi vegetals, hortalisses, plantes de temporada i flors. Trobareu més detalls sobre els horts i els sorteigs a aquest enllaç.

Respecte i no-discriminació

Un seguit d’iniciatives treballen per combatre la discriminació per edatisme i eliminar estereotips i prejudicis, com la campanya “Contra el maltractament, bon tracte o el Protocol d’actuació davant el maltractament a les persones grans. L’Oficina per la No Discriminació acompanya les persones que pateixen qualsevol tipus de discriminació, les assessora jurídicament per denunciar-la i treballa per la sensibilització de la ciutadania de Barcelona. També vol col·laborar a desmuntar estereotips sobre les persones grans el festival La Gran Pantalla, que a través de pel·lícules, curtmetratges i xerrades ofereix noves mirades sobre el fet de ser i fer-se gran.

Voluntariat i programes intergeneracionals

Per aprofitar l’experiència de la gent gran i crear xarxes amb les generacions més joves, s’han creat propostes com els espais participatius intergeneracionals o la convenció “Les veus de les persones grans” amb el Consell Assessor de la Gent Gran.

A la ciutat hi ha moltes associacions i programes de voluntariat en què les persones grans poden aportar el seu temps i els seus coneixements en diferents àmbits.

Trobareu tots els serveis i els recursos per a persones grans que ofereix la ciutat a https://ajuntament.barcelona.cat/personesgrans/ca.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades