Resultats de la primera onada del Baròmetre del 2024

El primer Baròmetre de Barcelona de l’any 2024 certifica una bona valoració ciutadana de la gestió municipal el darrer any, que assoleix els índex més alts dels darrers sis anys. La inseguretat, l’accés a l’habitatge i l’impacte del turisme encapçalen les principals preocupacions ciutadanes, mentre que la neteja cau a la quarta posició. Les dades es basen en les opinions de més de 800 barcelonins i barcelonines enquestats telefònicament entre el 25 de juny i el 4 de juliol de 2024.
Vista panoràmica aèria de Barcelona des de la plaça de les Glòries

23/07/2024 17:26 h

Ajuntament de Barcelona

El Baròmetre de Barcelona és una enquesta municipal que es publica dos vegades l’any, al juliol i al desembre, i que serveix per mostrar les principals preocupacions i tendències d’opinió de la població barcelonina.

Els resultats complets de la primera onada del Baròmetre del 2024 es poden consultar al repositori documental municipal BCNROC. Aquest és un recull dels principals punts que s’hi inclouen.

Gestió municipal

El 47% de les persones enquestades valoren positivament la gestió municipal, que, amb un creixement de 4,5 punts respecte a l’any passat, se situa en la millor valoració dels darrers sis anys. El 12,3% considera que la gestió és normal o regular. Les opinions negatives suposen un 36,8% del total, mentre que un 3,9% de les persones enquestades no manifesten la seva posició.

Imatge de la ciutat i situació econòmica

De les persones enquestades, un 42% creu que la imatge de la ciutat ha millorat o és igual que l’any passat, mentre que un 55% considera que ha empitjorat. Pel que fa a la perspectiva de futur, la ciutadania es mostra optimista: un 48,2% pensa que la situació millorarà. Per contra, el 37% veu l’evolució de la ciutat en el futur de manera negativa.

Pel que fa a l’economia de la ciutat, un 45,2% de les persones enquestades pensen que actualment la situació és bona o molt bona, davant del 39,3%, que la valora negativament. L’opinió majoritària respecte al futur és positiva: un 48,4% pensa que millorarà i un 29,6% opina que empitjorarà.

Preocupacions principals de la ciutadania

La seguretat continua sent el tema que més preocupa la població barcelonina: el 27,2% de les persones enquestades l’assenyalen com a primer problema greu al qual cal fer front a la ciutat. La llista de temes que més preocupen el veïnat continua amb l’accés a l’habitatge (16,6%) i el turisme (13%), que creixen, respectivament, en 4,9 punts i 6,7 punts sobre les dades del darrer Baròmetre. La neteja, en canvi, cau gairebé 5 punts percentuals i se situa en el quart lloc amb un 5%, gràcies en part al desplegament de la nova contracta de neteja i al Pla Endreça.

Vistiplau ciutadà de diferents mesures 

Com en cada edició, el Baròmetre demana sobre alguns temes d’actualitat o mesures de rellevància a la ciutat. El 74,9% està d’acord amb la mesura municipal d’eliminar els pisos turístics el 2028, mentre que el 14% s’hi manifesta en contra. L’aprovació d’una ordenança que augmenti les sancions dels comportaments incívics té el suport del 85,8% de les persones enquestades i gairebé set de cada deu (68,9%) estan a favor de la connexió del tramvia per la Diagonal.

Les persones que viuen a Barcelona tenen un coneixement majoritari (77,5%) de la celebració de la Copa Amèrica de vela, i el 57,4% creu que serà molt o bastant beneficiosa per a la ciutat.

Valoració dels líders polítics

Els barcelonins i les barcelonines posen nota als caps de les formacions polítiques, que obtenen les valoracions següents:

  • Xavier Trias: 5,1
  • Jaume Collboni: 4,9
  • Elisenda Alamany: 4,7
  • Ada Colau: 4,4
  • Daniel Sierra: 2,9
  • Gonzalo de Oro-Pulido: 1,9

Intenció de vot

Segons les dades recollides, si es convoquessin eleccions, aquesta seria la previsió dels resultats:

  • PSC-PSOE: 17,2%
  • BComú: 10,8%
  • ERC: 9,7%
  • Trias × Barcelona / Junts: 7,3%
  • CUP: 3,3%
  • PP: 2,6%
  • Vox: 1,1%

Altres opcions de vot sumen un 2%, i un 1,2% de les persones enquestades votarien en blanc o nul. Pel que fa a l’abstenció, se situaria en un 14,5%, mentre que un 30,4% no té clara la seva preferència.

Etiquetes associades a la notícia