Pregó de la Mercè 2024: “Aquest any la mirada de l’infant il·lumina la nostra Festa Major”

La il·lustradora Carme Solé Vendrell ha llegit el pregó de la Mercè al Saló de Cent, l’acte amb què comença la Festa Major de la ciutat. El pregó d’enguany ha estat una crida a recuperar la innocència, la curiositat i l’empatia dels més petits per construir un món millor: “Els infants són el millor que tenim. Escoltem-los!”.

20/09/2024 20:14 h

Ajuntament de Barcelona

Un dels temes centrals del pregó ha estat la mirada de l’infant, que Carme Solé Vendrell ha definit com el “mirall de l’ànima”, capaç de transmetre tota mena d’emocions: “La mirada d’un infant ho pot expressar tot, curiositat, joia, tendresa, il·lusió i, també, por, tristesa i dolor, soledat i absència d’amor”​. La pregonera ha fet una crida a respectar el dret dels infants a jugar i participar en activitats artístiques i culturals, i ha afegit: Eduquem els infants en la bona lectura, això els farà lliures”​.

En aquesta línia, la il·lustradora, pintora i escultora ha expressat la seva preocupació per la influència creixent de les pantalles en la vida dels nens i nenes, un fenomen que considera un maltractament emocional: “Veure’ls passar imatges ràpidament, amb el cap ajupit cap a les pantalles, fa basarda, res estimula la seva imaginació, l’infant s’aïlla dels altres i a la llarga li serà difícil, entre altres coses, relacionar-se”.

Carme Solé Vendrell també ha volgut reconèixer figures clau en la seva trajectòria personal i artística. Ha dedicat paraules d’agraïment a Albert Jané, creador de Cavall Fort, Joaquim Carbó i Fina Rifa, qui va influir en el seus primers passos com a il·lustradora. També ha elogiat la riquesa cultural de la ciutat: “La Barcelona dels barris, dels teatres, de les biblioteques, dels museus, la Barcelona de la música, de la dansa, de la poesia, dels llibres i de la cultura que tot ho abraça”, i ha destacat el paper de la cultura en la formació dels infants i en el creixement de la ciutat.

La lectura del pregó de la Mercè, l’acte que dona inici a les festes, ha estat presidida per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que després del pregó ha donat pas al tradicional Toc d’Inici, amb les danses de gegants, capgrossos i bèsties populars de la ciutat.

Trobareu tota la informació de la Mercè 2024 a barcelona.cat/lamerce.

Etiquetes associades a la notícia