Parc de la Ciutadella: actuacions de renovació i millora 2024-2026

Les actuacions inclouen renovar el sistema de drenatge i el paviment, millorar la xarxa de reg i d’aigua freàtica, actualitzar una part de les fonts, actuar en 11 de les 14 hectàrees de verd i rehabilitar l’Umbracle. L’objectiu és millorar la resiliència del parc davant els efectes de la crisi climàtica i l’aprofitament d’aigües pluvials, així com preservar-ne el patrimoni.

18/07/2024 15:39 h

Ajuntament de Barcelona

El pla de millora del parc de la Ciutadella, que ja està en marxa, s’executarà per fases i en quatre àmbits diferenciats per mantenir els jardins oberts: el passeig de Joaquim Renart, els jardins de Josep Fontseré i els accessos, el passeig dels Til·lers i el sector central.

Més eficiència en el reaprofitament de l’aigua

La millora del sistema de drenatge permetrà reduir la formació de bassals i aprofitar al màxim l’aigua de la pluja. Es permeabilitzarà el terra, s’ajustaran els pendents i s’instal·laran nous pous per recollir l’aigua infiltrada.

A més, es renovarà integralment la xarxa de reg, s’estendrà el reg per degoteig a la majoria d’espècies arbustives i es consolidarà l’ús d’aigües freàtiques amb la millora dels dipòsits.

Pel que fa a les fonts, s’executaran millores en la filtració, la depuració i el tractament de la qualitat de l’aigua, entre altres, a la gran cascada i el gran llac. També s’actualitzaran la font del monument a Picasso i cinc fonts de beure.

Un verd resilient amb el canvi climàtic

L’actuació en 11 de les 14 hectàrees de verd inclou canviar algunes espècies i plantar-ne més d’arbustives, que tenen menys necessitat d’aigua.

A més, també es repararan o se substituiran les vorades de pedra dels parterres i dels escocells.

Preservar el patrimoni: una prioritat

La rehabilitació de l’Umbracle permetrà recuperar l’aparença original de l’edifici amb intervencions a la coberta, les façanes, l’estructura i els paviments. Aquesta actuació s’afegeix a l’actualització de dos edificis patrimonials més: l’Hivernacle i el Museu Martorell.

La millora i la renovació del parc de la Ciutadella s’emmarca en l’estratègia de la Ciutadella del Coneixement i es finançarà majoritàriament amb els fons europeus Next Generation i, en part, amb el Pla de manteniment integral.

Les actuacions compleixen els criteris del pla Clima.

Etiquetes associades a la notícia