Nou Barris torna a reunir el conjunt escultòric l’”Escullera”, de Jaume Plensa
Els Jardins de la Via Júlia, a cavall entre la Prosperitat i el Verdun, acullen l’obra que es va haver de dispersar la dècada dels ‘90El Districte de Nou Barris ha tornat a reunir en un emplaçament més accessible les tres peces del conjunt escultòric “Escullera”, encarregat els anys vuitanta a l’escultor Jaume Plensa (Barcelona, 1955), instal·lat inicialment a la plaça de Francesc Layret, al Verdun, però que després es va haver de dispersar en altres punts.
L’acte d’inauguració del nou emplaçament, situat als Jardins de la Via Júlia, va tenir lloc el diumenge 29 de maig amb la presència del mateix Jaume Plensa, acompanyat del regidor de Nou Barris, Xavier Marcé, i de la secretària de l’associació de veïns i veïnes del Verdun, Sílvia Magriña. En l’acte, que també va comptar amb la música de la Banda Simfònica Roquetes – Nou Barris, l’autor va destacar el “moment meravellós” que suposa ajuntar de nou les peces, i va explicar que aquesta obra ha estat “una dels més importants” de la seva carrera i que va ser el seu “primer encàrrec públic”. De la seva banda, el regidor va agrair a l’associació de veïns i veïnes del Verdun, a ERC i al mateix Jaume Plensa, la seva implicació en la recuperació de les tres peces en un sol espai, i la secretària de l’associació, Sílvia Magriña, va celebrar la recuperació d’aquest “tresor”, i el fet que ara es podrà gaudir de l’obra escultòrica “com es mereix”.
Aquí trobareu imatges de l’espai i de l’acte.
L’Escullera
L’”Escullera” és un conjunt de tres grans volums de ferro colat que representen una família, i que es va instal·lar el 1988 al Verdun. Tot i que inicialment les tres peces havien de formar part d’un grup compacte, durant els anys noranta es van desplaçar per les obres d’un aparcament subterrani. Així, es van traslladar als jardins del carrer Conflent, a l’altre costat de la Via Júlia, a la banda mar, ja al barri de la Prosperitat. En aquest nou entorn, el conjunt escultòric es va reubicar de forma dispersa, en tres nivells diferents. La més alta s’emplaçava a la vorera de Via Júlia, en una posició propera a l’actual. Les altres dues, enmig dels parterres enjardinats de nivells inferiors en direcció a la plaça Ángel Pestaña. Aquesta disposició, però, en dificultava el manteniment, la contemplació, i no permetia fer una lectura de conjunt de l’obra.
Dignificar l’obra
Ara, el Districte ha fet una nova intervenció per al reconeixement de l’obra, una de les primerenques de Plensa, amb el trasllat a la ubicació actual i l’arranjament de l’entorn immediat. Aquest nou emplaçament esdevé un vincle entre els dos barris que han acollit el conjunt al llarg de la seva història. En paraules del mateix Plensa, “la Via Júlia ens uneix més que no ens separa”.
Neteja i protecció de les peces
En el marc d’aquesta intervenció, les tres peces s’han sanejat i protegit. En primer lloc, s’ha fet una neteja a fons d’elements de degradació superficial que afectaven les escultures; en segon lloc, s’ha dut a terme un rentat de les peces, i, finalment, s’hi ha aplicat un tractament de protecció per assegurar-ne la conservació futura.
Amb aquesta nova disposició, l’”Escullera” podrà integrar-se en el projecte Relligant Nou Barris, que apropa la història del districte a tots els veïns i veïnes i que inclou rutes d’escultures i monuments. A banda del conjunt “Escullera”, la ruta inclou les obres “Estàtua de la República”, “Les Aurigues Olímpics de Can Dragó”, la “Font màgica Manuel de Falla”, “Júlia, als nous catalans”, “La Flama” i “La Guineu”.