Nou Barris posa les bases de la recuperació econòmica de la ciutat i els seus barris
Representants de les principals entitats econòmiques de Barcelona i Catalunya han debatut sobre l’economia després de la pandèmia i sobre els factors clau per impulsar la recuperació econòmica.La Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova ha acollit el primer Fòrum Nou Barris, dedicat a la recuperació econòmica, una aposta del Districte per debatre com han de ser les polítiques econòmiques del present i del futur més immediat, amb l’objectiu final d’accelerar la recuperació econòmica de la ciutat i del país.
En aquesta primera jornada van participar representants de l’Institut Cerdà, el Foment del Treball, el Cercle d’Economia, la Cambra de Comerç de Barcelona i el Col·legi d’Economistes de Catalunya.
El fòrum el va inaugurar Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde de Barcelona, juntament amb Carles Cabrera, director general de l’Institut Cerdà. Collboni va destacar que aquesta trobada “és una nova forma d’incidir en la importància del territori i dels barris per a la promoció econòmica i la reactivació local”. El tinent d’alcalde va recordar: “Nou Barris és el districte que ha recuperat més ràpidament l’activitat comercial respecte a la prepandèmia, perquè té un teixit econòmic resilient i amb molt potencial. Amb inversions com el Parc Tecnològic de Nou Barris, el Nou Cibernàrium o l’Escola 42, capacitarem unes sis-centes persones cada any amb la voluntat de generar riquesa, llocs de treball de qualitat, innovadors i sostenibles en el temps.” I va afegir: “Nou Barris és un districte d’oportunitats.”
Claus per a una economia de la recuperació
La crisi derivada de la pandèmia per covid-19 va activar en el marc de la jornada diversos debats sobre el futur de l’economia. El primer d’ells va consistir a valorar si la situació actual s’ha de respondre amb un model que tendeixi cap al decreixement econòmic o bé si cal mantenir l’ideal i els objectius previs a la crisi mundial del 2020.
Per parlar sobre l’economia després de la pandèmia, en la primera taula rodona de la jornada van participar les veus expertes de Manel Pérez, responsable de la secció d’economia de La Vanguardia; Mar Alarcón, CEO de Social Car i vicepresidenta de Foment del Treball; Jordi Alberich, economista i vicepresident de la fàbrica d’idees de Foment del Treball; Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona, i Eva Menor, presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona.
Nous reptes socials i econòmics
Durant la jornada el debat també va girar entorn dels reptes actuals i de com l’economia ha de donar resposta a escala macro, però també micro, per impulsar una economia implicada en la recuperació anímica, la confiança i les oportunitats socials, i ha d’abordar els problemes mediambientals, energètics, socials i educatius.
En aquest sentit, els ponents van reflexionar sobre com afectarà la crisi climàtica la presa de decisions, quin impacte real tindran els fons europeus Next Generation, com s’ha d’establir la col·laboració públicoprivada, com afectarà les ciutats el desplegament de la tecnologia 5G o quin impacte tindrà la reforma de les pensions, preguntes vigents que cal abordar amb una visió més local i propera.
La segona taula de la jornada es va centrar en els factors clau per impulsar la recuperació econòmica. Hi van prendre part Ernest Quingles, vicepresident de Foment del Treball i CEO d’Epson Europe; Àngel Hermosilla, director de l’Àrea d’Economia i Empresa de PIMEC; Javier Faus, president del Cercle d’Economia; Joan Ramon Rovira, director del Gabinet d’Estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona, i Carlos Puig de Travy, degà electe del Col·legi d’Economistes de Catalunya.
Finalment, el regidor de Nou Barris, Xavier Marcé, va cloure la jornada destacant: “Aquestes qüestions ocupen i preocupen la nostra societat i són una part central del debat econòmic que protagonitzen empresaris, associacions patronals i sindicats en múltiples trobades. No hem proposat avui aquí un debat alternatiu, sinó el mateix debat des d’una perspectiva diferent: la de preguntar-nos què pot fer el desenvolupament econòmic per assegurar un progrés equànime i generalitzat al conjunt de la ciutat.”
Podeu recuperar aquí la sessió completa.