S’oficialitza el nom de diversos parcs i jardins de la ciutat
La Ponència del Nomenclàtor del mes de març, la primera de l’any, ha aprovat deu denominacions noves d’espais públics de la ciutat, entre les quals trobem el parc de Can Batlló, el parc de la Colònia Castells o els jardins de Torre Girona. Paral·lelament, també s’ha donat el permís per col·locar tres faristols i una placa de memòria per recordar esdeveniments i personatges il·lustres que van deixar empremta a la ciutat.
La Ponència del Nomenclàtor de Barcelona és l’organisme municipal encarregat de gestionar les noves denominacions, els canvis de nom i la col·locació d’elements de memòria a la ciutat.
Deu denominacions noves
La primera acta del 2025 de la ponència recull les aprovacions dels espais següents:
- A Les Corts: al barri de Pedralbes s’ha regularitzat el nom dels jardins de Torre Girona, entre els carrers de Jordi Girona i d’Ignasi de Solà-Morales i Rubió, i al barri de les Corts s’ha reconegut oficialment el nom del parc de la Colònia Castells per al parc urbà que hi ha entre els carrers de Castells i del Montnegre.
- A Horta-Guinardó: la plaça de Mossèn Francesc Lladós, entre el carrer de Segur i el carrer de Trueba, reconeix la tasca de qui va ser rector de la parròquia de Sant Celebrià, impulsora, juntament amb entitats veïnals, del canvi a la zona. Es fa valer la seva tasca per fomentar la vida associativa al barri de la Teixonera.
- A Sant Martí: la fotògrafa barcelonina Carme Garcia, destacada per les instantànies de caràcter polític que va fer durant els anys trenta, dona nom a la plaça del Poblenou que es troba entre el carrer de Pamplona i el passatge de la Vinyassa.
- A Sants-Montjuïc: el nom del parc de Can Batlló, entre la Gran Via i els carrers de la Constitució i de Mossèn Amadeu Oller, al barri de la Bordeta, ja és oficial. En el mateix àmbit, la plaça de Josep Xarles reconeix aquest activista sociocultural que va ser fundador i primer president del centre social de Sants. A prop, entre els carrers de Mossèn Amadeu Oller i de Bartomeu Pi, una altra plaça recorda la participació i la dinamització veïnal de l’activista Anselm Cartañà. La poeta i dramaturga valenciana Assumpta González dona nom al passatge entre l’avinguda del Carrilet i el carrer del Quetzal. L’escriptora va viure a Sants, on va dirigir l’Orfeó i l’Escola d’Art Dramàtic. I, finalment, l’antic parc de Can Clos ara es diu parc del Tren de la Potassa, un ferrocarril que durant un segle va transportar sal de potassi des de Súria i que travessava el barri de la Marina de Port.
- A Nou Barris: el nom dels jardins de Rodrigo Caro s’ha aprovat definitivament. Es tracta d’un jardí temàtic de vegetació de clima mediterrani dels cinc continents que es troba al barri de les Roquetes, entre els carrers del Turó de les Roquetes i de l’Artesania.
Tres faristols i una placa de memòria
La ponència també ha aprovat la col·locació de faristols i plaques de memòria que destaquen esdeveniments i personalitats de la ciutat:
- A Sants-Montjuïc, al carrer de Vilardell, 23, es dedica un faristol de memòria a recordar els bombardejos d’Hostafranccs durant la Guerra Civil.
- A Sants-Montjuïc: un altre faristol recordarà la ubicació de la Torre de Suècia, que va formar part del pavelló de l’exposició del 1929 i que als anys trenta es va traslladar a Begur.
- A Sant Martí: es recordarà la tasca antifranquista i pedagògica de la desapareguda Acadèmia Vila del Clot amb un faristol de memòria al passeig central de l’actual rambla de Guipúscoa, a la intersecció amb el carrer del Clot.
- A Sants-Montjuïc: es posarà una placa a l’antiga església de Sant Medir, al carrer de la Constitució, 52, per remarcar que entre els anys 1949 i 1960 la primera església de Sant Medir va ser un eix vertebrador de la vida veïnal de la Bordeta.
prev
next