Més recursos municipals per combatre les violències masclistes
Amb l’objectiu d’assolir una ciutat lliure de violències masclistes, l’any 2019 es va posar en marxa la mesura de govern “Sumant aliances: Barcelona lliure de violències masclistes”, un full de ruta amb vigència fins a l’any 2023 que planteja el reforç i l’ampliació dels serveis i recursos per combatre les violències vers les dones. En el darrer any, els avenços s’han centrat en els serveis d’atenció a dones i infants, els acords de ciutat, els cossos policials i els protocols per prevenir les violències masclistes en l’oci nocturn.Ampliació del SARA
El Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) és un dels recursos municipals clau per acompanyar i donar suport a les dones i els menors que viuen situacions de violència masclista. Amb 976 dones ateses (1.600 comptant menors i famílies), l’ampliació del SARA permet desdoblar el servei amb un segon equipament, que es preveu que entri en funcionament a principis del 2024. D’aquesta manera, el SARA 1 donarà servei als districtes de Nou Barris, Horta-Guinardó, Sant Andreu i Sant Martí, i el SARA 2 se situarà en un nou local de l’Eixample per atendre persones dels sis districtes restants: Ciutat Vella, l’Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià – Sant Gervasi i Gràcia.
A més, també es preveu la creació d’una unitat específica d’atenció a les violències sexuals, que s’ubicarà al mateix equipament del nou SARA, a l’Eixample, i que permetrà oferir una atenció més efectiva i especialitzada a les persones que pateixin aquest tipus greu de violència.
La mesura de govern per combatre les violències masclistes també inclou l’ampliació de les places d’acollida per a les dones i els menors que es troben en situació de violència masclista. Actualment, la ciutat disposa de 300 places d’urgència i llarga estada, i al llarg de l’any s’hi afegiran 58 més, ampliables fins a 92 en els propers dos anys. Enguany, fins al mes de setembre, s’han ocupat 349 places d’acollida de dones que han patit violència masclista.
Millores en els PIAD
A més del SARA, els serveis de BCN Antimasclista disposen d’un altre equipament de referència per a dones, el Punt d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD), amb presència a tots els districtes. Ofereix informació i assessorament en matèria laboral i legal, a més d’acompanyament psicològic i activitats específiques per enfortir les xarxes de suport de dones. Amb 2.708 dones ateses durant el 2022 i 8.796 intervencions, el PIAD s’ha consolidat com un servei de gran abast territorial. En el darrer any s’han millorat els espais del servei i s’ha desplegat un nou model organitzatiu per potenciar-ne el creixement.
Mesures de la Guàrdia Urbana per prevenir i actuar davant les violències masclistes
Amb l’objectiu de millorar la detecció i l’actuació davant els casos de violències masclistes, en el darrer any la Guàrdia Urbana ha posat en marxa noves mesures com les següents:
- Guia d’indicadors de violències masclistes per a les patrulles.
- Procediment operatiu davant les trucades relacionades amb casos de violències masclistes.
- Referent en violències masclistes en cada districte, que fa seguiment específic dels casos.
- Formació especialitzada per als comandaments i selecció de referents de violències masclistes en cada districte.
- Creació d’itineraris segurs, amb patrulles de control, en quatre zones d’oci nocturn de la ciutat: el Front Marítim, el Poblenou, Paral·lel i Gràcia/Sarrià – Sant Gervasi.
A més, amb la signatura d’un nou conveni de col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, ambdós cossos policials amplien la coordinació per millorar l’atenció a dones que viuen situacions de violències masclistes. Com a novetat, a partir d’ara la Guàrdia Urbana també podrà gestionar denúncies relacionades amb situacions de violència masclista en la parella, que fins ara només es podien tramitar als Mossos.
Aliances per una Barcelona lliure de masclisme
El caràcter estructural de les violències masclistes fa necessària la implicació de tots els agents de ciutat, amb l’objectiu de combatre-les en tots els àmbits. En els darrers anys Barcelona s’ha dotat de diversos protocols i programes adreçats a col·lectius i sectors clau.
En són alguns exemples:
- El protocol “No callem” per prevenir i actuar davant les violències masclistes en espais d’oci nocturn. Després de l’aturada provocada per la pandèmia, el conveni s’acaba de renovar amb 39 sales de música, festivals i equipaments.
- Punts liles en entorns de festes majors a la ciutat, que fan tasques de prevenció i que disposen d’equips especialitzats en l’atenció de casos d’agressions o assetjament que es puguin produir a l’espai públic. Durant el 2022 s’han instal·lat 96 punts, que han dut a terme 9.534 actuacions de sensibilització, informació i prevenció.
- Acord ciutadà per una Barcelona lliure de violències masclistes: actualment 804 entitats ja formen part d’aquest compromís ciutadà per combatre el masclisme, mitjançant el qual durant l’any 2022 s’han finançat 54 projectes, amb una inversió de 324.440 euros.
- Xarxa d’Escoles per la Igualtat i la Diversitat: 80 centres s’han adherit a aquesta xarxa que promou l’educació sexual i afectiva d’acord amb els valors d’igualtat, equitat i respecte. Més de 30.000 alumnes d’infantil, primària i secundària han participat en les activitats.
- Prevenció del sexisme i les violències masclistes a través d’InfoJove: més de 4.700 adolescents i joves han participat en alguna de les activitats de sensibilització que ha organitzat el servei.
- Esport sense masclisme: en el darrer any s’han presentat la guia Esport i gènere i el Protocol per la prevenció, la detecció i l’acció davant les violències sexuals en activitats esportives, amb l’objectiu de garantir un esport lliure de masclisme.
Centre de Masculinitats Plural
Des que va obrir, l’any 2021, el Centre de Masculinitats Plural aplega en un únic equipament els serveis adreçats a homes i vinculats amb nous models de masculinitat i relacions respectuoses. Amb una programació pròpia i un equip especialitzat, també en la detecció i la prevenció de les violències masclistes, el centre s’ha consolidat com un espai de referència en l’estratègia per promoure una ciutat lliure de masclisme.
Etiquetes associades a la notícia
Notícies relacionades
-
Feminismes i dona
-
Seguretat i prevencióSeguretat i prevenció
La Guàrdia Urbana podrà gestionar denúncies de dones que pateixen violències masclistes en la parella
18/11/2022 16:02 h
-
Feminismes i donaFeminismes i dona
Els establiments de Gràcia informaran sobre la violència masclista
19/11/2022 11:01 h